Makan Malam : Grilled Trout

10:05 PTG


Bismillahirrahmanirrahim.
Masa yang ditunggu untuk makan malam pun tiba. Tidak sabar rasanya hendak cepat-cepat makan dan seterusnya masuk semula ke bilik, bersihkan diri, solat dan tidur! Ketika ini barulah terasa letihnya kaki masuk hutan, melewati denai, mendaki bukit dan menaiki tangga.

Walaupun kami tepat waktu sampai di ruang makan, tetapi kami terpaksa menunggu beberapa orang peserta yang terlewat. Rupanya, selagi belum semua peserta berada di tempat duduk masing-masing, selagi itulah makanan tidak akan dihidangkan! Sabar sajalah labu.

Grilled Trout



Di atas meja sudah tersedia pinggan, garfu dan sudu serta pisau, gelas dan juga roti.



Air kosong dengan hirisan lemon.




10 minit menunggu semua peserta duduk di meja, hidangan pertama disajikan berupa sup. Tak tahulah sup nama apa, tapi apabila celup roti sedap pula masuk mulut! Hendak tambah sepotong roti lagi, cukuplah! Tidak mahu tambah sup dan tambah roti, nanti kekenyangan sebelum hidangan utama sampai.

Ikan trout panggang dihidangkan bersama salad kobis putih, dan ungu, kentang serta bayam lenyek.

Ini dia hidangan utama kami, seekor ikan trout panggang. Ikan trout merujuk kepada ikan air tawar yang berkeluarga dengan Salmonidae. Ikan trout berkembang biak dengan aktif di air sungai dan tasik bersuhu dingin sekitar 10'C hingga 16'C. Trout hidup di kawasan sungai berair jernih dari gunung, penuh oksigen dan tidak tercemar. Ikan trout juga terdapat di Tasik Plitvice.

Makan malam kami diakhiri dengan pemanis mulut.
Beginilah menu makan malam orang Eropah, memang berbeza dengan menu kita orang Asia.

19 comments

  1. Air kosong dengan hirisan lemon tu kira jadi air lemon la lan? Tak gitu?
    Contoh: Air kosong dengan serbuk teh... bukan jadi air teh?

    Ok ok... uncle berseloroh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha... air kosong saja Uncle. Hirisan lemon tu buat eksen saja.

      Padam
    2. Enak uncle, jadi infused water 😄. Saya biasa pakai lemon atau kurma. Di rendam dalam air putih semalaman.

      Padam
  2. Menu yang super
    saya jadi penasaran
    seberapa nikmatnya ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Hidangan Eropah yang berbeza dengan menu Asia.

      Padam
  3. Aduhaiii..tak pasal pasal kena tunggu semua ada baru makanan boleh dihidangkan. 3 menu je lah ye. Ada nasi ni pasti bertambah kenyang lagi. Tapi kalau ada sesenduk nasi terasa nikmatnya makan dengan ikan tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, tiga menu saja yang dihidangkan satu persatu. Habis menu pertama, angkat mangkuk, datang menu kedua gitu. Tak ada nasi.

      Padam
  4. Makan lauk saja ke, tak ada nasi? Sy masih ingat dialog Badul ni, Kak Amie, hihi. Tapi nmpknya semua yg dihidang cukup mengenyangkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang itu saja yang dihidangkan SK. Selepas habis makan roti dengan sup, dihidangkan pula ikan. Tak ada nasinya. Menu makan malam orang putih beginilah hihihii.

      Padam
  5. Kalau belum ada nasi belom kenyang rasanya kak Amie 😁, tapi kalau ada tiga macam ni lumayan lah ganjal perut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menu Asia mesti ada nasinya kan Heni. Menu Eropah karbohidratnya dalam bentuk roti dan sedikit kentang yang dihidang bersama ikan trout. Tidaklah terlalu mengenyangkan sekadar untuk alas perut agar tidak lapar sewaktu tidur.

      Padam
  6. Nampak menyelerakan trout panggang tu...

    BalasPadam
  7. kalau yang tak biasa ni kak memang tak kenyang lah kan, yelah ikan je semata kan kak... tp kalau udah lapar sedap dan kenyang jugak siap sup dan pencuci mulut tu kan

    BalasPadam
  8. kenyang ke tu kak?
    sikit nau saya tengok tu
    hehehe
    tapi ikan tu boleh tambah tak?

    BalasPadam
  9. Meratah ikan aje..kenyang ke tak tu kak amie..

    BalasPadam
  10. Sukanya grilled trout. Terasa sedapnya. Sebab memang suka ikan.

    BalasPadam
  11. Bisa saya bayangkan. Ikan Trout memang sedaaaap. Bbrp kali coba ikan ini di Bulgaria dan Azerbaijan, semua sedaaap. Even makan begitu saja tanpa nasi. Walopun kalo ditambah nasi dan sambal kecap, pasti lebih sedap kan kak 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe