Makan Kus-Kus di Hotel Bela Krajina

9:20 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Menjelang pukul lapan malam, bas berhenti di hadapan Hotel Bela Krajina yang terletak di Meltika, Slovenia. Kami daftar masuk dan ambil kunci dan terus makan malam terlebih dahulu sebelum masuk ke bilik masing-masing.

Nudels with Mushroom Soup + Roti


Oleh kerana berasa letih, lapar dan hendak cepat-cepat berehat maka tidak sempatlah rakam gambar - gambar persekitaran lobi dan tempat makan.


Nampak uniklah pula sebahagian hiasan dalaman hotel ini. Kayu-kayu dipacakkan di beberapa sudut.





Kami dijemput untuk mencicipi sejenis roti tradisional Slovenia dari wilayah Bela Krajina. Ia dikenali dengan nama Belokranjska Pogaca. Diperbuat daripada tepung gandum, air, ragi dan garam dan bahagian atasnya disapu dengan telur sebelum dipanggang. 


Pelbagai pilihan salad.

Buah-buahan dan desserts.

Antara hidangan makan malam termasuklah:
  • Grilled Vegetables
  • Stuffed Pepper with Cauliflower and Kus-kus
  • Tortellini in Gorgonzola Sauce
  • Vegetable Soup
  • Nudels with Mushroom Sauce
  • Dan Lain-lain

Stuffed Pepper with Cauliflower and Kus-Kus

Griller Vegetables

Inilah makanan yang Amie ambil untuk makan malam.

Ambil sikit-sikit kus-kus, kentang lenyek, grilled vegetables dan beberapa helai tortellini.

Tidak ketinggalan semangkuk kecil salad dan kekacang serta dessert.

Kita pun hendak makan ais krim juga.

Ambil sebiji buah pear (pir) bernama Conference.

Sewaktu makan malam atau sarapan memang selalu jumpa bermacam jenis buah yang berbeza dengan yang biasa dijual di tempat kita. Setakat ini sudah jumpa buah Pir Bosc dan Pir Limonera tapi tak pernah ambil. Kali ini ambil sebiji Pir Conference.

23 comments

  1. Seronoknya menjelajah dunia sambil menikmati makanan mereka...Kus kus ni kalau kena dengan lauknya sedap kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Mama Cella. Saya sekadar rasa-rasa saja, buat ganti nasi kononnya.

      Padam
  2. Kus semangattttt!

    Sy tunggu Kak Amie terangkan apakah itu kus-kus.

    BalasPadam
  3. Ana pun nak tunggu sis Amie buat penerangan lebih berkenaan Kus-Kus tu hehehe

    BalasPadam
  4. Kus kus tu yang mana Kak Amie...buah pear tu comel...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kus-kus macam bijian halus tu yang dibubuh dalam capsicum.

      Padam
  5. ingatkan kukus rupanya sejenis bijirin ye kak...

    BalasPadam
  6. Sedap nya buffet tu Kak Amie. Macam2 ada. Pear berbagai nama ya, menarik sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, banyak jenis buah pir rupanya bila tengok di tempat orang.

      Padam
  7. Menarik pulak tengok hiasan kayu tu. Corak kulit kayunya cantik. Macam macam jenis buah pir ada di sana ye. Sebiji sebiji dihidangkan. Dapatlah buat bekal.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, biasanya buah-buahan diletak sebiji-biji. Senang ambil buat bekal dalam perjalanan.

      Padam
  8. ala..pengsan la orang picky eater macam saya ni kalau pergi mengembara...hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah cabarannya. Kena kuat mental juga hihihiii.

      Padam
  9. Ish penasaran sangaaat rasa makanan mereka kak 😍😍. Itulah yg saya suka dari travelling. Karena bisa mencicipi banyak aneka makanan dari suatu negara. Buah disana pastilah sedap kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu juga salah satu tujuan kakak suka travel. Boleh kenal dan faham budaya di satu-satu negara. Paling menarik sudah tentu apabila dapat mencicipi makanannya. Memang di sini mewah dengan buah-buahan segar.

      Padam
  10. semuanya makanan vegetarian ye kak Amie? senang bagi kita as muslim. saya macam tu jugak bila pergi travel, nak cepat memang lupa ambil gambar

    BalasPadam
  11. Lapar pula nengok mushroom soup tu😅
    Kalau nengok makanan di situ macam tiada yang pedas atau berempah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe