Selamat Menyambut Malam Ketupat - 15 Ramadan

5:40 PTG

Malam ketupat datang lagi!
Malam ketupat tiba pada hari ke 15 Ramadan.
Malam ketupat merupakan sambutan tradisi masyarakat Melayu Cocos, keluarga sebelah Encik Suami.
Pada malam ketupat, selepas menunaikan solat tarawih di masjid, mereka akan bertukar-tukar ketupat untuk dibawa pulang ke rumah masing-masing.
Bertukar-tukar ketupat!
Ketupat berisi pulut, yang dimasak bersama santan.
Ada ketupat pulut ditambah udang kering.
Ada juga ditambah kacang hijau.
Sewaktu hayat MIL dan kakak ipar masih ada, kami hanya datang ke kampung membawa lauk-pauk sahaja. Ketupat sudah disediakan!
Setelah MIL pergi, kakak ipar pula yang mengambil alih menyediakan ketupat.
Allah lebih sayangkan kakak ipar, pada akhir Februari 2019 kakak ipar pula dijemput-Nya.
Malam tadi, Encik Suami berkata:
Sayang sungguh tradisi malam ketupat kalau pupus ditelan zaman.
Sekarang nak cari daun kelapa pun susah.
Tak apalah. Esok pagi cuba cari daun kelapa kalau ada.
Dan pagi tadi, dibawanya pulang daun kelapa muda bersaiz kecil. Dijinjingnya sekali daging ayam, kelapa parut, serai dan barang dapur yang lain.
Buatlah ketupat, katanya.
Biarpun sedikit, tapi sekurang-kurangnya ada. Untuk kita makan di rumah,  katanya lagi. 
Kita pun gigihlah menganyam ketupat.
Tak pernahlah kita anyam ketupat yang bersaiz kecil!
Barangkali kalau gunakan daun kelapa sawit, besarlah juga saiznya.
Bila kita kata, saiz kelongsong ketupat kecil sangat.
Encik Suami kata, biarlah kecil asalkan jadi.
Tersentuh pula hati kita. Agaknya dia rindu ketupat hasil air tangan arwal MIL dan arwah kakak ipar. 

Menjelang pukul 5 petang, siaplah ketupat yang dinanti-nantikan oleh Encik Suami. Seronok sungguh dia bila Amie tunjukkan ketupat yang kecil-kecil ini. Katanya: Eloklah tu. Tak membazir.

Inilah kelongsong ketupat yang mampu Amie anyam. Ada saiz yang agak besar sedikit tetapi sebenarnya kecil juga. Dari satu pelepah ke satu pelepah, saiznya semakin mengecil!

13 kelongsong ketupat saiz kecil dan kecil-kecil yang sudah diisi dengan beras pulut dan akan direbus menggunakan santan kelapa.

 Ketupat yang baru keluar dari periuk.

Nampak comellah pulak ketupat kecil-kecil ini bila dibubuh dalam pinggan! Yang dihadapan itu saiz kecil tapi besar sedikit dan di belakangnya itu saiz yang memang kecil. Rasanya, seumur hidup inilah kali pertama menganyam dan merebus ketupat saiz kecil comel begini.

 7 biji ketupat dalam pinggan batu bunga kangkung!

 Alhamdulillah.
Sempat siapkan rendang ayam.

 Dan juga kuah kacang daging rusa.

Amalan tradisi bertukar-tukar ketupat memang patut diamalkan kerana amalan ini mampu mengeratkan hubungan silaturahim di samping mengekalkan tradisi malam ketupat dalam masyarakat Melayu Cocos di Lahad Datu.  Selamat menyambut malam ketupat.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe