Malam Ketupat Datang Lagi : Tradisi Melayu Cocos Muncul Setahun Sekali

12:49 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sambutan Malam Ketupat datang lagi pada 15 Ramadan. Masyarakat Melayu Cocos meneruskan tradisi ini dengan membawa ketupat ke masjid, dan bertukar-tukar sesama mereka selepas solat terawih. Sayangnya, kali ini Amie tidak dapat meluangkan masa menyediakan ketupat di dapur! Kerja menoreh masih lagi tersangkut di bahu. 

Apa pun, terima kasih kepada anak buah kerana sudi menghulur ketupat untuk kami. Bolehlah dibuat berbuka puasa. Encik Suami pula solat terawih di kampung, dan pulang membawa ketupat lagi! Biasanya ketupat yang ditukar itu hanya ketupat sahaja, tanpa lauk. Ketupatnya pula diperbuat daripada pulut dan dimasak dengan santan. Teringat MIL suka masukkan udang kering atau kacang hijau dalam ketupat!

Untuk lanjut bolehlah klik entri yang Amie kongsikan tentang keunikan Malam Ketupat Masyarakat Cocos di sini:


Ketupat & Sambal Kacang Sotong Kembang

Sambal Kacang Sotong Kembang

Amie hanya sempat masak Sambal Kacang Sotong Kembang untuk dijamah bersama ketupat. Sebenarnya Amie sudah sediakan bahan untuk masak rendang daging, tapi disebabkan kekangan masa, terpaksalah simpan semula bahan tadi. 

Ketupat dan Sambal Kacang Sotong Kembang juadah berbuka puasa 15 Ramadan.


Harapnya pada Ramadan akan datang, dapatlah bersilat di dapur, menganyam kelongsong ketupat, masak ketupat dan sediakan lauknya. Di bawah ini, Amie kongsikan gambar-gambar dari entri tahun-tahun lepas sewaktu menyediakan ketupat. 

Ketupat & Rendang Daging

Hasil anyaman kelongsong ketupat.
Masak ketupat dengan menggunakan santan segar.

Ketupat yang sudah boleh dinikmati.

16 comments

  1. Gemuk-gemuk ketupat. Saya tak pandai anyam ketupat.

    BalasPadam
  2. Semoga tradisi malam ketupat ni berkekalan utk mengeratkan hubungan silaturrahim sesama masyarakat Melayu Cocos di sana.

    BalasPadam
  3. Macam nak raya dah. Sedap betul dapat makan ketupat fresh. Ohh ada ye sambutan malam ketupat. Banyak juga tradisi masyarakat cocos. Yang pasti menu dia unik-unik semuanya. Tak dapat nak khatam.

    BalasPadam
  4. Tradisi buat ketupat anyam ni masih lagi diteruskan dalam family saya. Tapi hanya mak, abah, kakak no 1,2 dan 3 je yang pandai menganyam. Saya dan adik² tak pandai langsung nak menganyam 🤣.
    Wahhh, kuah kacang sotong kembang tu macam sedap je. Tak pernah lagi jumpa kat sini. 😊

    BalasPadam
  5. Uniknya tradisi macam ini.. tak perlu tunggu raya untuk makan ketupat.

    BalasPadam
  6. Ketupatnya memang pulut ye amie bukan beras biasa. Bila masak dengan santan dah macam masak lemang tapi versi ketupat. emmm unik sekali masakan kaum melayu cocos.

    BalasPadam
  7. Wah,uniknya pelbagai budaya dan adat.
    Ng 9 dengan tradisi Mantai..Sabah ada tradisi Malam Ketupat.Kalau dulu kebanyakan tempat ada tradisi Malam 7 Likur yang mana pada malam 27 Ramadhan baru pakat pasang pelita raya.Tapi sekarang sejak 1 ramadhan dah pakat pasang Teringin nak rasa ketupat yang direbus dengan santan tu.
    Semoga kerja,-kerja menoreh cikgu dapat selesai sebelum raya,baru lega nak beraya kan...hihihi

    BalasPadam
  8. sedapnya ketupat...sampai skang belajar buat kelonsong nya tak lepas2...rugi betul rasenya

    BalasPadam
  9. nampak macam ketupat bawang..disana panggil ketupat apa ni kak?ni kiranya macam trailer raya ye kak

    BalasPadam
  10. wahhh uniknya tradisi melayu cocos. sy 10 kali cuba bljr buat kelongsong ketupat tp 11 kali tetap gagal hehe

    BalasPadam
  11. unik betul tradisi melayu cocos ni..

    BalasPadam
  12. Oh, sy ingatkan isi ketupat tu, beras Kak Amie.

    BalasPadam
  13. Semoga tradisi sebegini terus kekal diamalkan...

    BalasPadam
  14. ada ketupat lemak tuuu mabelesssss👍👍👍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe