Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Kulit Tembikai : Lauk Berbuka Puasa Hari ke-5

7:36 PTG

Bismilillahirrahmanirrahim.
Waktu imsak di LD pukul 04:54 pagi, waktu berbuka puasa pukul 18:19 petang. Hari ini hari ke-5 umat Islam berpuasa. Sekejap saja masa berlalu. Rasanya baru hari ini Amie sempat berkongsi juadah berbuka puasa.

Hujan turun menjelang asar membawa ke maghrib. Cuaca yang sangat panas membahang bertukar menjadi sejuk. Alhamdulillah. Rasa hendak tidur saja tapi gagahkan juga diri ke dapur untuk menyediakan juadah berbuka puasa. Amie masak nasi dengan lauk sahaja, tanpa pencuci mulut dan kuih-muih. Encik Suami bantu sediakan jus tembikai dan kulit tembikainya pula Amie kupas dan masukkan dalam masakan lemak cili padi udang galah.

Firdaus pula hendak berbuka puasa makan nasi dengan ikan goreng berempah. Memang suka betul budak kecil itu makan ikan goreng. Menambah-nambah nasi dalam pinggannya. Amie goreng dua keping ikan jenahak, dan kalau tidak habis bolehlah dijadikan lauk bersahur. Habis nasi di pinggan, Firdaus minta izin untuk habiskan pula ikan jenahak goreng berempah dalam pinggan lauk. 

Firdaus berselera makan waktu berbuka tetapi agak liat untuk makan sahur kecuali ada lauk kegemarannya seperti ikan goreng berempah. Ada sekali waktu sahur Encik Suami gorengkan sayap ayam tapi Firdaus tak mahu jamah.


Hidangan berbuka puasa:
  • Nasi Putih
  • Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Kulit Tembikai
  • Ikan Jenahak Goreng Berempah
  • Peria Tumis Pecah Telur
  • Sambal Belacan
  • Jus Tembikai
  • Kurma

Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Kulit Tembikai


Resipi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Kulit Tembikai
Bahan-bahan:
  • 10 ekor udang galah - cungkil kotoran di kepalanya - gunting misainya
  • 1 mangkuk hirisan kulit tembikai (bahagian putih yang telah dibuang kulit hijau)
  • 200 ml santan kotak
  • 500 ml air
  • 2 batang serai - diititk
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 keping asam gelugur
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
  • 30 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Cara memasak:
  1. Masukkan air ke dalam periuk.
  2. Kemudian masukkan semua bahan tumbuk, serai, asam gelugur dan hirisan kulit tembikai.
  3. Biarkan mendidih sehingga kulit tembikai lembut.
  4. Seterusnya masukkan udang galah diikuti dengan santan kotak.
  5. Kacau kuah sehingga mendidih dan udang galah bertukar warna.
  6. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
  7. Kacau lagi beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.
Ikan Jenahak Goreng Berempah

Peria Tumis Pecah Telur

Bismillah.

Juadah berbuka Fuad.

Merisik khabar anak-anak di perantauan. Petang ini Fuad berbuka puasa di masjid di Jelutong. Farid dan Aseeyah juga berbuka puasa di masjid UTP. Alhamdulillah. Encik Suami pesan, teruslah berada di masjid sehingga selesai solat tarawih.

Juadah berbuka Abang Farid.


12 comments

  1. Sedapnya..SA x pernah mkn kulit tembikai..sedap agaknya dicampur dlm masakan

    BalasPadam
  2. Sekarang cuaca panas lain macam. Hujan sekejap je sekali lalu, lepas tu membahang semula. Dugaan berpuasa. Saya pun tak ada kuih muih. Kadang makan berbuka je dah kenyang. Bila lapar baru cari moreh.

    Suka betul Firdaus dengan ikan goreng berempah dia. Macam kena buat menu tu berbuka dah sahur baru dia selera makan sahur juga.

    Alhamdulillah..masing masing berbuka di masjid dan dapat tarawih di masjid sekali. Sedap sedap menu masing-masing. Juadah Fuad sama macam di rumah lauk udang galah, masak je berbeza.

    BalasPadam
  3. Kulit tembikai...??? Huhuu belum pernah cuba lagi tu.. tak tau pun putih kulit tembikai boleh dimakan...

    BalasPadam
  4. Baru CCL tau kulit tembikai boleh masak lemak

    BalasPadam
  5. Wah...macam sedap kulit tembikai MLCP tu...
    Kita geng la Daus...Petang ni nak goreng ikan jugaklah....terliur pulak tengok ikangaring garing tumakan dengan nasi putih

    BalasPadam
  6. Wahhhhh....menu yang akan buat bertambah-tambah nasinya nanti ni. Saya belum pernah makan kulit tembikai. Nanti boleh cuba ni

    BalasPadam
  7. Alang2 harga tembikai mahal, masak sekali kulit dia. Pernah makan sekali dua je kulit tembikai, rasa seakan labu air.

    BalasPadam
  8. ingat2 lupa ammi pada juadah berasaskan kulit tembikai yang arwah mama pernah buat msa kami kecil dulu.

    BalasPadam
  9. Saya baru tahu pula kulit semangka ini dimasak juga. Saya pun sering makan yg bagian putih kak, tp langsung di makan, tak pernah coba masak 😅

    BalasPadam
  10. Saya baru tahu pula kulit semangka ini dimasak juga. Saya pun sering makan yg bagian putih kak, tp langsung di makan, tak pernah coba masak 😅

    BalasPadam
  11. Jarang nampak budak² suka ikan, baguslah daus ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe