Masak Lemak Putih Keledek dengan Cekur Manis

5:21 PTG

Sepanjang hari ini dari pagi hingga ke petang, cuaca mendung saya. Sesekali muncul juga matahari menerobos masuk ikut jendela dapur.  Rasa macam nak sambung tidur saja pagi tadi, tapi dibatalkan hasrat sebab kalau sambung tidur banyaklah kerja rumah terbengkalai. Seronok pula duduk di rumah sepanjang PKP ini. Apa tidaknya, Encik Suami pun ringan tulang bantu kemaskan mana yang patut, dan buang apa yang tak patut disimpan.
Kita pun dengan senang hati masak tepat pada waktunya, dan makan tengahari bersama-sama selepas solat Zohor. Hari ini Amie masak cekur manis dengan keledek. Ada orang panggil pucuk manis. Amie dari dulu memang panggil cekur manis. Inilah sayur hidangan kami dari kecil. Bonda tanam tepi rumah bersama pokok-pokok lain seperti terung dan cili, serai, lengkuas, kunyit, kencur dan sebagainya. Suka sangat kami petik buah cekur manis yang kecil-kecil serupa seperti buah manggis! Kami buat main-main masak-masak dan main jual beli di pondok kecil yang kami dirikan bersama anak-anak jiran!
Manisnya nostalgia lampau itu!
Tentang cekur manis pula, Bonda suka masak lemak putih, bubuh serai dan ikan bilis. Kalau tidak ada keledek, Bonda gantikan dengan ubi. Aroma cekur masak lemak putih yang Bonda masak, masih 'terhidu' hingga saat ini! Kuah santan putihnya tidak begitu pekat, sedang-sedang saja. Biasanya, lauk lain yang dihidangkan termasuklah ikan kering goreng dan juga sambal totok. Huurrmmm... sambal totok! Entah berapa tahun tak pernah menikmati sambal totok. Bonda tidak suka makan sambal cili padi hidup-hidup, sebaliknya cili padi dikukus terlebih dahulu sebelum dijadikan sambal totok. Caranya mudah saja. Ketika nasi hampir kering, bubuh sahaja segenggam cili padi hijau di atas periuk nasi, dan tutup kembali. Setelah nasi tanak, keluarkan cili padi dan tumbuklah bersama bahan lain seperti belacan atau bawang bakar. Kadang-kadang bawang merah pun Bonda kukus sekali bersama cili padi tadi.
Eh! Jauh pula ceritanya.
Mari kita sembang resepi Masak Lemak Keledek dengan Cekur Manis dari dapur Amie.

Bahan-bahan:
1 cekak cekur manis - lurutkan daunnya dan petik pucuknya yang muda
1 biji keledek - kupas kulit dan potong ikut suka
1 cawan suhun yang sudah direndam dan ditoskan airnya
1 cawan pati santan
3 cawan santan cair
1 batang serai - diketuk
7 biji cili padi - optional 
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1/2 cawan ikan bilis

Cara memasak:
1. Masukkan santan cair, serai dan keledek, cili padi serta bahan tumbuk kasar.
2. Masak dengan api perlahan sehingga keledek mulai empuk.
3. Seterusnya masukkan cekur manis dan masak sehingga daun cekur manis berubah warna.
4. Tuangkan pati santan, suhun, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau lagi perlahan-lahan sehingga kuah mula mendidih.
6. Padamkan api dapur.


Sayur keledek masak lemak dengan cekur manis ini Amie hidangkan bersama ikan lengat tongkol goreng, sambal belacan dan telur dadar.

3 comments

  1. kalau lauk gini menambah-nambah saya makan.

    BalasPadam
  2. Aduh masakan nostalgia ni
    pakai labu manis pun okay jugak

    BalasPadam
  3. Nasa Mulia,
    betul tu... lauk-pauk masakan kampung memang sedap.

    Warisan Petani,
    ya Wak... labu manis lagi sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe