Tosei & The Gang

8:41 PG

Sesekali mencuba masakan India, hasilnya memang berbaloi dengan usaha dan kesabaran mempelajarinya! Tak sangka pula, tosei begitu enak dinikmati bersama chutney kelapa! Dan Amie sebenarnya pelbagaikan teman tosei termasuk kentang masala yang tidak kurang enaknya!




TOSEI
Bahan-bahan untuk membuat tosei:
1 cawan kacang tosei (ulundhu)
2 cawan beras biasa
½ cawan nasi sejuk
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil garam
1 cawan air

Cara:
1.         Cuci bersih kacang ulundhu , beras dan halba dan rendam menggunakan air selama 8 jam.
2.         Toskan bahan rendaman, dan kisar bersama 1 cawan air. Jika bahan kisar terlalu pekat, tambahkan sedikit air lagi.
3.         Peram adunan selama 8 jam.
4.         Tambahkan garam dan kacau sebati.
5.         Panaskan kuali leper dan oleskan dengan sikit minyak.
6.         Sendukkan adunan dan tuang di atas kuali.
7.         Buat putaran sehingga tepung menjadi nipis dan bulat.
8.         Biarkan masak selama 1 hingga 2 minit sebelum diangkat.






CHUTNEY KELAPA:
1 cawan kelapa parut – ambil bahagian putih

Bahan A:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 tangkai cili merah
2 cm halia
1 biji tomato  - belah 4
½ sudu kecil pati asam jawa – bancuh dengan ½ cawan air masak
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Bahan B:
1 sudu kecil biji sawi
1 tangkai daun kari – lurutkan daunnya
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar minyak

Cara memasak:
1.         Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis Bahan A sehingga terbit aroma.
2.         Masukkan kelapa dan tumis hingga sebati.
3.         Kisar bahan tumis sehingga hancur. Ketepikan.
4.         Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan biji sawi, daun kari serta cili kisar. Tumis hingga masak.
5.         Campurkan  bahan tumisan tadi bersama kelapa kisar. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan bersama tosei.



Selain chutney kelapa, tosei juga enak dinikmati bersama kentang masala dan juga masakan berkari.

4 comments

  1. salah satu feberet saya bila breakfast di kedai mamak. ada niat nak buat tapi belum ada kekuatan. bab nak kena peram tu yg buat niat terkubur. sy simpan dulu resepi ni mana tau tiba2 rajin nak mencuba. Tq amie share resepi...

    BalasPadam
  2. Tabik spring, Amie! Tosei pun Amie boleh buat. Mesti best makan fresh dari dapur sendiri.

    BalasPadam
  3. Madiha,
    kena sabar nak buatnya ni rpanya, silap2 terlupa dah peram! Tapi memang tak sangka chutney dengan kentang masala tu...sedapnya! Licin anak-anak makan kentang masala!

    PH,
    Tq PH... suka nak mencuba, sebab negara kita ni mewah dengan macam2 resipi hihiii...

    BalasPadam
  4. Asmkm, ada resepi masala kentang tak? 😁😁😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe