Ayam Pandan Air Fryer

8:30 PTG

Ayam Pandan memang sedap! Boleh klik di sini: RESEPI DAN CARA MUDAH MEMBUAT AYAM PANDAN THAI YANG SANGAT SEDAP! Dalam entri yang lalu Amie kongsikan cara penyediaannya lengkap dengan gambar langkah demi langkah.

Hari ini Amie buat Ayam Pandan Air Fryer saja. Memang ada bezanya dengan masakan yang lalu. Dulu kukus, kemudian goreng. Memang sedaplah sebab guna minyak. Kali ini panggang dalam air fryer pula. Kalau dulu memang sangat sedap, tapi hari ini lebih menyihatkan pula.

Tak mahu berlama-lama di dapur, selepas bungkus dengan daun pandan, terus panggang dalam air fryer. Aromanya....aduhai! Sudah habis makan pun masih terbau-bau sampai ke tingkat atas!


Ayam Pandan Air Fryer.

Hidangan tengahari Jumaat:
  • Nasi Putih
  • Ayam Pandan Air Fryer
  • Sup Bebola Ayam
  • Kacang Buncis Tumis dengan Hati Ayam
  • Ikan Jepun Goreng
  • Sambal Belacan Thai
  • Buah Nanas & Mangga Manila

Sup Bebola Ayam

Selepas pisahkan isi ayam bahagian peha, Amie ambil tulangnya dan renih untuk ambil kuahnya. Kemudian Amie tapis air rebusan tulang ayam, tambahkan bebola ayam, brokoli dan kobis bunga.

Ikan Jepun Goreng

Kacang Buncis Tumis dengan Hati Ayam

Kacang buncis tumis dengan lobak merah dan hati ayam.

Sambal Belacan Thai.



Hirisan Nanas & Mangga Manila.

Ayam Panggang Air Fryer

Dulu Amie suka gunakan bahagian dada ayam. Senang nak potong sebab tak bertulang. Hari ini tak ada dada ayam. Amie gunakan bahagian sukuan peha ayam. Kenalah buang tulang. Bahagian peha ayam memang sedap sebab ada kulit dan lemak. Kalau rajin selepas bungkus dengan daun pandan, bolehlah kukus sebelum digoreng atau dipanggang. Amie terus panggang.

Bahan-bahan:
  • 600 gram bahagian peha ayam  - buang tulang - potong ikut saiz yang digemari
  • 1 sudu besar gula perang
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 kiub ayam
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 2 cm halia
  • 1 sudu besar ketumbar biji
  • 1/2 sudu kecil lada putih

Bahan lain:
  • daun pandan secukupnya
  • lidi pencungkil gigi / lidi sate
Cara penyediaannya:
  1. Perap kesemua bahan selama 3 jam.
  2. Letakkan dua keping ayam di atas daun pandan, dan gulung sebanyak 5 kali gulungan.
  3. Ambil lidi dan cucuk gulungan daun pandan berisi ayam tadi. Buat sampai habis.
  4. Panggang dalam air fryer selama 24 minit di bawah suhu 180'C.

21 comments

  1. Dah lama tak buat ayam pandan ni. Tapi tak ada air fryer goreng biasa lah jawabnya hehe

    BalasPadam
  2. saya suka makan ni, tapi nak buat kena ada mood. pernah try resepi siap blend lagi pandan tu untuk dapatkan air, pastu perap ayam. memang sedap. *eh tak malunya puji masakan sendiri* haha

    BalasPadam
  3. Sy pernah Kak Amie buat ayam pandan ni. Tapinya, tak reti nak balut daun tu kemas-kemas, masuk kuali semua terbarai, daun ke mana, ayam ke mana 🤣🤣🤣

    BalasPadam
  4. Tertariklah dengan Ikan Jepun tu. Nampak sedap. Tak taulah kat sini ikan ni nama apa.

    BalasPadam
  5. pernah order ayam ni kat restoran Thai, punyalah lama baru dapat makan..hehe..

    sup bebola ayam & brokoli..sedapnya..

    BalasPadam
  6. Masa makan mesti terasa aroma pandan.

    BalasPadam
  7. Terbau-bau oroma pandan nih....🍀

    BalasPadam
  8. daun pandan kena cukup baru boleh buat ni. Sedapnya bau pandan tu..

    BalasPadam
  9. Kali pertama dengar ikan jepun goreng. Besar besar juga ikan tu ya...

    BalasPadam
  10. Senang terus tinggal dalam penggoreng udara. Ting. Sudah siap.

    BalasPadam
  11. Ayam pandan kalau digoreng..satu taman boleh bau harumnya...alahai sedapnya Amie

    BalasPadam
  12. SAa teringin nak masak macam ni...yeay ada resipi...nanti nak cuba la

    BalasPadam
  13. Ayan pandan sesuai untuk seisi keluarga, nampak sedap goreng dengan air fryer.. Ada sup tu menambah selera..

    BalasPadam
  14. Nampak sedappp! Sampai disini terbau bau pandan tuuu kak amie hehehe

    BalasPadam
  15. Mudah kerja masak bila guna air fryer ni. Lebih menyihatkan juga. Aroma pandan haruslah terpaling sedap kalau digunakan dalam makanan. Kali ni hidangan buah buahan kak Amie tak ada buah oren sunquick :)

    BalasPadam
  16. nak try buat la nnti ayam pandan air fryer ni. tp tu la, daun pandan nk kena cari dkt pasar..

    BalasPadam
  17. ooo ada sos ikan rupanya ya kak?

    BalasPadam
  18. bole lah nak cube resepi ni, tp takde air fryer. masuk oven bole kan...

    BalasPadam
  19. Saya gemar ayam pandan. Tetapi, setiap kali berhajat nak buat, daun pandan semua macam tengah diet je saiznya. Alih-alih masuk air fryer begitu sahaja :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe