Belajar Buat Kuih Cara Berlauk Cheese & Kuih Tradisional Melayu

10:24 PG

Pagi ini terpandang paparan memori kelas masakan 2019 dalam FB. Rasa rindu sangat ingin bertemu sifu masakan dan kawan-kawan sekelas. Paling seronok sewaktu kami belajar buat kuih cara berlauk cheese.

Kuih Cara Berlauk Cheese

Sebagaimana cheese mula meleleh, begitulah kami.... ayaq lioq ikut meleleh sama!

Kuih Cara Berlauk Cheese.

Orang kata, tidak susah untuk membuat kuih-muih tradisi, tetapi Amie tetap juga ingin tambah ilmu dalam kelas masakan. Sebenarnya, banyak rahsia dan petua yang boleh diperolehi daripada sifu masakan. Misalnya belajar buat kuih bom, Amie dapat pengalaman untuk membuat inti yang sedap,  menjadikan bahagian luar  kuih bom lebih lembut dan cara menggoreng yang betul

Inti kacang merah.

Inti kacang hijau.






Kuih bom ini sangat sedap! Bahagian luarnya lembut, tidak liat dan tidak keras. Tak cukup makan sebiji. Kena makan berbiji-biji.



Bukan setakat kuih cara dan kuih bom, kuih lain yang orang kata senang sangat nak buat pun Amie belajar juga seperti kuih kaswi dan kuih keria montok! Kalau ada kelas masakan buat lempeng pun Amie nak masuk juga. Banyak jenis lempeng yang boleh diolah! 


26 comments

  1. Kagum sy tengok Kak Amie join kelas-kelas masakan ni. Sy ni malas orangnya, jenis kalau dapat sekali buat, cukuplah. Teruknya saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saja jew join kelas untuk tambah pengetahuan.

      Padam
  2. Hehe patutlah rajin Puan Amie buat olahan kuih-muih rupanya pernah berguru. Bagus juga amalkan teknik yang diajar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang suka berguru, tapi balik rumah simpan saja ilmu dalam tupperware hehehehe.

      Padam
  3. Kuih tradisional nampak mudah, tapi kalau tak biasa masuk dapur, terkial-kial jugak. Bagusnya menambah ilmu kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya ikut gaya orang kampung memang main campak-campak saja, tapi bila berguru kena timbang sukat betul-betul walaupun buat kuih tradisional.

      Padam
  4. Sedap-sedap semuanya.Paling saya terbayang dimata mango casablanca tak boleh move on lagi sebagaimana tak boleh move on Remy Ishak dah kawin🤣🤣🤣.Anak-anak saya kata buruk betul kalau orang tua minat retis.🤭

    Acuan tu sukanya bulat-bulat..Nak kena cari juga kat shopee ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom kita buat manggo casblanca.
      Saya pun dah mula selongkar stor, jumpa semula segala peralatan memasak, segala loyang, acuan dll. Cuma oven saja tak mampu capai sebab diletak kat atas rak.

      Padam
  5. Ini yang ayaq liuq nak ikut meleleh sama ni kak Amie. Seronok pulak masuk kelas buat kuih tradisional melayu. Banyak jenis kuih muih boleh belajar buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu, pantang ada masa lapang di hujung minggu, memang Kak Amie daftar belajar kelas masak. Banyaklah juga Kak Amie belajar. Sejak PKP 1.0 dah tak boleh join.

      Padam
  6. Seronok kan kalau dapat join kelas2 mcm ni..walaupun nampak senang ja nk buat tp memerlukan teknik yg betul..

    BalasPadam
  7. Kuih cara kegemaran saya tu.. Tak cukup lima bijik sekali makan.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kecik-kecik jew saiznya, sebiji sekali ngap.

      Padam
  8. saya join kelas memask onlne tapi join tgk org masak je la hahaha, nak masak sndri x rajin :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pernah join online. Mesti nak kelas hands on.

      Padam
  9. Baguslah Kak Amie ni, tabik!
    Saya ni dah la tak pandai, nak belajar pun malas haha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka-suka saja, tambah-tambah ilmu dari orang lain.

      Padam
  10. Uihhhhh.... rajinnya cikgu Amie masuk kelas... saya setakat belajar dari google je... kadang buat sekali je😜

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang dah tak boleh join kelas masakan.

      Padam
  11. Betul tu.
    Kalau ada kesempatan memang suka masuk kelas masakan.

    BalasPadam
  12. tak pernah jumpa lagi kuih cara berlauk cheese tu, dah jadi macam pizza pulak.

    kuih bom tu saya suke yg inti kelapa...

    BalasPadam
  13. dana teringin buat kuih cara berlauk tapi tak tercuba2 lagi kak...
    sedap semua kuih akak tu... cantik bentuknya pulak tuh

    BalasPadam
  14. Bila la SA dapat join mana- mana kelas masakan ni...dah pencen nanti la agaknya kot

    BalasPadam
  15. Dah lama teringin nak buat kuih cara . Tapi itu laa acuan tak ada . Hari tu ada godek shopee nak beli acuan . Masih tersimpan dlm troli belum beli2 . Eh acuan kuih cara ni bokeh letak atas dapur masak ke ?

    BalasPadam
  16. wah kuih cara berlauk cheese..sedap nmpknya..biasa mkn yg biasa je...kuih bom inti kacang merah fav..mama saya buat jual

    BalasPadam
  17. Kuih cara pun dah ada versi cheese ye, majuuuuuu. Kalau saya, paling suka yang biasa tuuu je, memang sekali ngap aje kalau makan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe