Coto vs Soto

1:48 PTG

Sewaktu belek-belek gambar di HP untuk dipadam, terpandang gambar-gambar  sewaktu kami makan-makan di kampung Encik Suami sempena  Aidil Adha yang lalu. 

Biras Amie masak Coto Makassar tetapi ditambah pula dengan bahan-bahan soto ayam seperti pergedil kentang. Katanya, biarlah ikut suka nak campur makan yang mana. Yang pasti, kuahnya adalah kuah Coto Makassar!

Biras kita keturunan Bugis. Kita pula keturunan Jawa. Apabila bahan Coto Makassar (Bugis) dicampur dengan bahan Soto Ayam (Jawa), apa hasil kejadiannya?

Jom lihat dalam semangkuk  Coto vs Soto!


Coto & Soto.

Coto Makassar & Soto Ayam


Biras Amie buat buras. Amie buat ketupat pulut inti kacang tunggak. Biras Amie masak ayam palekko. Amie masak rendang daging. 


Amie bawa mee hoon goreng.
Anak buah bawa sambal kacang daging dan kaki ayam masak kicap yang terlerai kulit dari tulang. Alhamdulillah. Akhirnya berjaya juga anak buah masak  kaki ayam itu setelah bertutorial dengan Amie.


Sedap sangat makan Coto vs Soto hasil air tangan biras kita.
Kalaulah ada di depan mata sekarang ini, agaknya dua mangkuk habis kita makan!

15 comments

  1. Gabungan rasa sedap antara coto dan soto jadi kacukan.

    BalasPadam
  2. Seronok kan bila dpt berkumpul mcm tu..biras,ipar duai..masing2 masak ikut style masing2

    BalasPadam
  3. wahduh ketupat pulut inti kacang tunggak...emm kacang tolo sama tak...rindunya dah 2 tahun tak buat sebab tak balik kg....huhu soto dgn coto emmm mngences lah petang2 ni dah le lauk macam lauk hari raya.

    BalasPadam
  4. Fuhh..mantap betul gabungan coto dan soto. Nampak sedap betul tu Kak Amie. Kuah pekat dan rencahnya banyak.

    BalasPadam
  5. Salah satu menu yang nak sangat rasa tapi belum terbuat...Huhuhu

    BalasPadam
  6. darimanapun asalnya yang jelas ini favorit mbul sekali kak amie...dimakan bareng buras dan kuah kental ada sensasi kacang uh....mantabbb

    BalasPadam
  7. Sedapnya soto.. lama xmakan.fav nina ni

    BalasPadam
  8. Nama nak sama, bahan lain-lain, sedap nampak.. Meriah hidangannya..

    BalasPadam
  9. Sedapnya Soto... Hari ni pertama kali Naniey dengar dan tau tentang COTO.

    BalasPadam
  10. pernah mkn coto sekali, tp kurang minat sbb pekat betul kuah dia.

    BalasPadam
  11. Nampak sedap..nak cuba makan nanti bila travel nanti

    BalasPadam
  12. Tak kesah la coto ke soto, yg pasti keduanya mesti sedap. Cume coto x pernah rasa lgi..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe