Petola Tumis Telur
10:32 PTGPantang jumpa sayur petola masak tumis atau masak sup dengan telur bubuh lada putih! Boleh habis makan semangkuk. Apalagi kalau sayur petola yang muda dan baru dipetik dari pokok. Aromanya yang segar memang cukup menggoda selera!
Sesekali layan Petola Tumis Telur memang sedap sangat!
Petola Tumis Telur |
Hidangan tengahari Ahad:
- Nasi Putih
- Asam Pedas Ikan Alu-Alu
- Sayur Petola TumisTelur
- Ayam Panggang Air Fryer
- Sambal Tempoyak & Tomato Ceri
- Ikan Masin Kukus
- Limau Sunkist
Asam Pedas Ikan Alu-Alu |
Ini Asam Pedas Ikan Alu-Alu. Kami beli ikan alu-alu dalam perjalanan pulang dari kampung adik ipar. Masih segar dan terasa isinyayang lembut dan manis.
Ayam Panggang Air Fryer |
Encik Suami nak makan ayam panggang. Jadi pangganglah dua ketul peha dalam air fryer. Senang kerja dan sedap pula!
Sambal Tempoyak, Ikan Masin Kukus & Tomato Ceri |
Kita kalau dah jumpa sambal tempoyak dengan ikan masin dah cukuplah! Tambah sayur petola tumis pecah telur, memang sambil makan sambil kembali menerawang ke masa lampau...zaman purbakala!
Walaupun sentiasa makan limau sunkist tapi tak pernah rasa jemu!
Petola Tumis Telur |
Jom kita lihat resipi Petola Tumis Telur. Walaupun cara penyediaannya mudah sangat tapi nak kongsi juga. Mana tahu suatu hari nanti anak-anak cari resipi masakan ini. Sepatutnya Amie bubuh cili merah hiris tetapi tak ada stok. Amie gantikan dengan cili padi. Boleh picit waktu makan untuk keluarkan rasa pedasnya.
Bahan-bahan:
- 1 biji petola muda - buang kulit - hiris ikut saiz dan ketebalan yang disukai
- 2 biji telur
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1 labu bawang besar - cincang
- 7 biji cili padi
- 1 cawan air
- 4 sudu besar minyak
- garam / perasa pilihan
Cara memasak:
- Panaskan minyak. Pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau-kacau seketika. Keluarkan telur dan ketepikan.
- Masukkan bawang putih dan bawang merah. Goreng kacau.
- Setelah bawang layu, masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan petola dan cili padi. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi.
- Masukkan telur tadi.
- Taburkan garam / perasa pilihan.
- Kacau rata dan padamkan api dapur.
18 comments
selalu sayur peria je saya tumis gini. wah..merah asam pedas tu menggoda
BalasPadamSedap . CCL pun selalu gandingkan petolacni dengan telur tak pun dengan shu-un
BalasPadamterliur tgk menu Amie
BalasPadamsedap2 semuanya
petola tumis pun menggoda ni
menggoda sungguh ayam tu..kak amie..
BalasPadamHaah suka lauk petola masak air. Senang masak.
BalasPadamsedapnya sayur petola suka masakk bening ja
BalasPadamsedap petola tumis telur. syu suka jgk. bleh simpan resepi ni, nanti nak try..
BalasPadamSA suka masak petola macam ni cumanya kat rumah ni sayur ni x jalan..mak memang x leh makan sayur ni sebab bisa- bisa kaki...Dania memang x makan la...
BalasPadamPetola memang sedap kalau yg masih muda..celur buat ulam pun sedap kan Amie..
BalasPadamSyawal suaminya Mastura dalam cerita Ahmad Al Bab menyebut petola sebagai fatula...betik fayafa & bendi sebagai brandi...hihihi teringat film tu...Asam pedas tu menggoda
BalasPadamSedapnya ayam panggang air fryer.. nanti nak buat jugak lah.
BalasPadamsedap ni kak, dana suka kalau msk petola mesti ada kuah lebih... atau buat bening
BalasPadamLama betul tak masak petola. Sedap betul petola tumis telur. Ratah pun sodap ni Kak Amie. Cantik rupa ayam panggang air fryer tu.
BalasPadamSaya juga penggemar sayur petola, memang semangkuk tu sy punya
BalasPadamselalu sy kan kak, sy akan letak telur sebiji. kuah mesti banyak. then msk kn suhun. kalau tumis mcm ni x penah buat lg. boleh laa cuba nnt kalau terbeli petola lg hehehe
BalasPadamMasa kecik2 dulu arwah mak selalu gak masak sayur felato ni, skrg nak jumpa pon susah
BalasPadamDapat rasa asam pedas ikan alu alu pun takpe dah kak amie ahaha
BalasPadamTerliur tengok semua! Kenapa rupa paras asam pedas Kak Amie tu mengancam sangat? 😁
BalasPadam