Ikan Tudung Periuk Masak Rebus Kuning
6:34 PTGMasak ikan cara rebus-rebus sahaja memang sedap. Terlebih sedap kalau dapat hirup kuahnya yang masih panas. Biasanya anak-anak mmemang kurang 'menyentuh' hidangan begini. Jadi, kenalah masak lain yang lebih 'kering' atau sedikit berkuah untuk mereka.
Ikan Tudung Periuk Masak Rebus Kuning. |
Hidangan tengahari Sabtu:
- Nasi Putih
- Ikan Tudung Periuk Masak Rebus Kuning
- Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh
- Acar Mangga Muda
- Kurma Ayam
- Ikan Alu-Alu Masak Taucu dengan Terung
- Buah Nanas & Honeydew
Masakan begini sangat popular di LD dan daerah-daerah lain di Sabah. Biasanya restoran akan hidangkan ikan bolu @ ikan susu yang sedap berlemak pada bahagian perutnya. Cili padinya pula memang dibiarkan sebiji-sebiji. Kalau nak rasa pedas, sewaktu makan bolehlah picit.
- 4 keping hirisan ikan tudung periuk
- 700 ml air
- 2 batang serai - diketuk
- 2 keping asam gelugur
- 3 helai daun limau purut - buang urat belakang - ramas
- 7 biji cili padi
- 5 biji tomato ceri
- garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang besar
- 2 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
Cara memasak:
- Masukkan air, bahan kisar dan serai ke dalam periuk.
- Jerang di atas api sederhana.
- Setelah mendidih, masukkan ikan tudung periuk dan sam gelugur dan cili padi.
- Biarkan sehingga ikan masak.
- Masukkan tomato ceri dan daun limau purut.
- Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
14 comments
Ooooo...ini macam masak pindang atau singgang kan kak amie...sedapnyaaaa
BalasPadamHehe perasan lauk Puan Amie banyak juga yang masam-masam dan pedas.
BalasPadamIkan tudung periuk?
BalasPadamUnik namanya..nampak sedap betul.
Acar mangga muda tu macamana buatnya?
Betul..mcm masak pindang kt sini..mcm ni memang sedap hirup kuah panas2..
BalasPadamsedappp dpt masak pindang dgn nasi putih panas
BalasPadamhirup kuahhh
Amie jgn lupa email sy alamat ye
makan panas2
BalasPadamhirup kuah singgang sedapnyer
Lebih kurang masakan singgang. Memang sedap kuah dihirup panas panas. Masakan yang sesuai juga untuk berdiet. Lain selera orang dulu dengan generasi sekarang :)
BalasPadamhe hee
BalasPadamemail sy
norimahkarim1974@gmail.com
Masam masam pedas hirup panas panas memang sedap ni. Tak de nasi pun tak pe. Ratah je isi ikan dengan hirup kuah.
BalasPadammenarik nama ikan ni..pertama kali dengar..
BalasPadammakan nasi kuah banjir..ala2 sup..sedapnya..
macam masak singgang sedap tu ikannya besar
BalasPadamLauk paling popular di rumah saya. Masak pindang. Simple dan sedap
BalasPadamsaya pon kurang berminat lauk2 rebus macam ni, tapi kalau ada saya makan juge.
BalasPadammesti besar ikannya ni kan sampai namanya ikan tudung periuk... tak pernah dana jumpa atau dengar
BalasPadam