Jala Jelita Yang Tak Berapa Nak Jelita

6:18 PTG

Tak ada angin tak ada ribut tiba-tiba rasa nak menjala pula. Encik Suami bawa Firdaus ke kampung. Fairuz pula uruskan bekalan ikan yang baru sampai. Agaknya sunyi tak ada kawan kelahi, itu yang tiba-tiba nak menjala. Kononnya nak menjala yang jelita-jelita!

Sudahnya, tak adalah yang jelita di antara jala-jala yang ada!

Kita ni bab menjala atas kuali memang selalu ke laut. Hanya sanggup berdiri untuk menjala 7-8 keping saja. Selebihnya jadi lempeng sajalah.... ahaks!

Jala yang tak berapa nak jelita dah siap. Makan dengan kari ayam. Minum sirap marjan. Maklumlah keluar dari dapur, tekak pun rasa haus. Apalagi! Teguklah air sejuk. Nyaman bah.

Kari Ayam.

Amie buang tulang ayam dan potong kecil Begitu juga dengan ubi kentang. Potong dadu saiz kecil. Senang nak makan dengan si jala. Amie suka makan kuah banjir, jadi apabila sudu masuk ke mulut kena pastikan ada roti jala, ada kentang, ada ayam dan kuah kari. Jadi, siap-siap potong kecil-kecil supaya senang ketika disantap.


Jemput minum petang!

27 comments

  1. Minum petang seorang sahaja ke itu?
    Hehe betul boleh makan sekali daging ayam saiz mulut.

    BalasPadam
  2. Mengancam kari tu.Warnanya menarik.Kena pula dengan jala jelita..Jala handsome macam Remy Ishak tak ada ka🤣
    Tak boleh move on lagi Remy Ishak dah kawin.Geng mak Shuib 🤣🤣🤣🤣

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboiii.. Remy Maghrib ada orang kata.. tapi Zul Ariffin pun bujang lagi

      Padam
    2. Oooo Mama Cella geng mak Shuib pulak dah ye.... SK, ada Remy segala waktu Remy Subuh, Remy Asar, Remy Zuhur kah!

      Padam
  3. Cicah dengan kari ayam sedap sangat2 . Janji kenyang perut

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang itulah gandingan mantap roti jala ye CCL.

      Padam
  4. Jelita la jugak dari saya yang entah bila kali terakhir menjala..hehee
    Sirap marjan tu apa pulak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sirap marjan tu sejenis sirap dari buah honeydew.

      Padam
  5. semangat menjala dgn gulai ayam sedapnya

    BalasPadam
  6. Sweet warna dua ton, kari dipotong isi begitu mudah nak makan. Thanks for sharing sis.

    BalasPadam
  7. Apa yg ada pada rupa..janji sedap ditekak kan cikgu..

    BalasPadam
  8. tak jelita takpe, janji sedap...

    BalasPadam
  9. rajin akk menjala... sedap pulak tu👍👍👍

    BalasPadam
  10. Jelitalah jugak tu pada saya Kak Amie. Dwitone warna lain dari yang lain. Corak jala pun cantik. Pasni boleh buat lagi touch up make up lagi lawa gitu buat bentuk lain sikit. Idea yang bagus tu potong ayam kecik kecik senang nak sekali suap dengan roti jala dan kuah.

    BalasPadam
  11. minum petang yg sgt sedap. cicah dgn kuah kari ayam, sedapnyaa...

    BalasPadam
  12. Rupa no dua, yang penting rasa dia tuuu. Kalau sedapppp, memang tak kisah dah rupa dia macam mana hahaha

    BalasPadam
  13. Eh kira jadi la tu jelitanya tu kak amie...dari SA langsung x reti

    BalasPadam
  14. Jelita jugaklah tu. Janji kenyang. Rajin betul orang yang menjala siap buat warna-warni tu

    BalasPadam
  15. sekarang roti jala yang viral dah macam bunga rose warna warni. Tapi yang pasti roti jala ngam dengan kuah kari banjir... erkkkk makan angin je tenguk roti jala jelita. hehehehe

    BalasPadam
  16. walaupun akak ckp x jelita tp tahniah akak masih rajin menjala.. janji sedap mengenyangkan.. jelita x jelita apa kira.. hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe