Kacang Panjang Tumis Hati Ayam

9:42 PTG

Bertemu lagi. Sekarang masa bersantai sebelum melelapkan mata. Alhamdulillah segala urusan duniawi dapat diselesaikan dengan sempurna. Kita niatkan segala kerja dan tanggungjawab yang dilaksanakan itu adalah kerana Allah semata-mata. Mudah-mudahan sentiasa mendapar rahmat dan berkat-Nya. Aamiin.

Tengahari tadi terus-menerus PDPR dan siapkan laporan. Selepas solat Zohor sempat memantau kerja-kerja PDPR Firdaus, dan menjelang pukul 2 petang ikut google meet pula. Selepas solat Asar, bergegas ke dapur. Sewaktu Encik Suami pulang memang tak ada nasi di dapur sebab kita ikut google meet. Kita tak sempat masak, tapi Encik Suami tidaklah cerewet. Makan saja apa yang ada untuk alas perut.

Ketika Encik Suami merawat tanamannya sambil melihat Firdaus main basikal, Amie bersilat di dapur. Siaplah hidangan kampung untuk kami empat sekeluarga. Ada keluarga sebelah Encik Suami kongsi ayam masak kicap, jadi Amie hanya tambah sedikit lauk lain dan sayur-sayuran. Kali ini Amie tumis kacang panjang dengan hati ayam. Inilah masakan orang kampung kami sejak dahulu kala. Sebenarnya banyak bahan yang tidak ada seperti suhun, kentang dan cili merah tapi Amie masak sahajalah apa yang ada.

Kacang Panjang Tumis Hati Ayam.

Hidangan tengahari Jumaat:
  • Nasi Putih
  • Kacang Panjang Tumis Hati Ayam
  • Ayam Masak Kicap
  • Sayur Bening Pucuk Kacang Panjang & Labu Manis
  • Ikan Kering Kukus
  • Sambal Belacan
  • Jering Muda
Ayam Masak Kicap

Sayur Bening Pucuk Kacang Panjang & Labu Manis

Pucuk kacang panjang ini Amie masak bening dengan labu manis. Untuk aroma lebih menyelerakan, Amie bubuh daun kemangi. Enak sungguh hirup kuahnya yang masih panas!

Ikan Masin Kukus

Ikan masin ini Amie kukus dalam periuk nasi ketika nasi mula kering. Setelah butang naik ke atas, Amie buka tutup periuk dan masukkan ikan masin yang sudah dibersihkan.

Sambal Belacan Thai.

Jering muda.

Hirisan nanas dan mangga manila.


Amie cari cili merah tapi tak jumpa. Tak mahu habiskan masa menggeledah peti sejuk, Amie gantikan dengan cili padi tapi tak dihiris. Nanti sewaktu makan kalau teringin rasa pedas, bolehlah picit cili padi. Amie hanya gunakan hati ayam sahaja, terus tumis tanpa rebus terlebih dahulu. Zaman dahulu selalu berebut nak makan hati ayam terutama sewaktu kenduri tetapi orang tua-tua tak bagi! Adalah pantang larangnya.
Jom kita lihat resepi ringkas Kacang Panjang Tumis Hati Ayam di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • 5 batang kacang panjang - hiris serong
  • 1 cawan hirisan hati ayam
  • 1 cawan kepingan fucuk yang sudah direndam
  • Maggi Cukup Rasa secukupnya
  • 3 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 labu bawang besar - mayang
  • 7 biji cili padi
  • 1 cawan air
  • 4 sudu besar minyak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan hati ayam bersama fucuk. Tumis sehingga hati ayam berubah warna.
  3. Tuangkan air. Biarkan sehingga air mengering dan hati masak.
  4. Masukkan kacang panjang dan cili padi. 
  5. Goreng kacau dan  taburkan Maggi Cukup Rasa secukupnya.
  6. Setelah kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.

28 comments

  1. Kacang panjang tumis hati ayam ni memang sedap. Terima kasih kongsi resepi, ada ilham nak masak nanti..

    BalasPadam
  2. Tak pernah terfikir untuk kukus ikan masin.. biasa goreng je. bagus idea ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teringat Bonda waktu kami kecil dulu. Kalau ikan masin tak digoreng, Bonda akan kukus atau bakar.

      Padam
  3. ni antara lauk yang saya suka. makan hati ayam kacang panjang takpe, jangan makan hati berulam jantung. tak baik untuk kesihatan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada jantungnya juga tu Sal...makan hati berulam jantung ayam hihihiii.

      Padam
  4. Lengkap hidangan,sayur hati ayam pembuka selera..

    BalasPadam
  5. Sama lauknya tapi Naniey guna kubis Kak Ami.. :)

    BalasPadam
  6. Cuba lain kalu tumis hati ayam betsama kcg pjv tu..masukkan serbuk sup..sedap sesangat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh! Terima kasih idea tu. In sya Allah akan dicuba.

      Padam
  7. Menarik ikan masin kukus tu.Belum pernah cuba.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kukus atas nasi nak kering dalam rice cooker jew.

      Padam
  8. sedapnya menghirup sayur bening tu

    BalasPadam
  9. Saya memang suka hati. Tapi betullah orang cakap tidak elok makan selalu.
    Sedap lauk.

    BalasPadam
  10. Tengok masakan kacang panjang tumis hati ayam, teringat dulu mak selalu masak macam ni gak campur hati. Tapi saya sejenis tak makan organ dalaman. Pernah jugalah rasa hati ni. Setakat segigit tu dua tu rasa okay jugaklah. Alhamdulillah dapat rezeki lauk ayam. Senang kerja masak, masak hidangan tambahan je. Semalam call mak di kampung pun masak labu, labu masak lemak tapi. Sedap hidangan lauk kampung ni.

    BalasPadam
  11. SA x makan kacang panjang,biasa SA buat lauk ni guna kacang buncis...sedap...

    BalasPadam
  12. suka masakan mcm ni. judu dia ikan goreng. tp sy prefer mempedal banding hati. hati goreng yg pns2 je sy onz 😆😆😆

    BalasPadam
  13. Kacang panjang dengan hati ayam tu, favourite Pak Inche, Kak Amie.. tapi dia mengelat, suka ambil hatinya saja 😆😆😆

    BalasPadam
  14. syu suka mkn hati ayam, sbb nak tmbh darah kan. utk pastikan dpt derma darah. hehe
    nnti nk try buat resepi kak amie la. nmpk senang jgk. syu bleh ikut resepi yg senang je haha.

    BalasPadam
  15. Sedap . Menu simple macam ni laju je makan . CCL jarang makan hati ni . Klw darah rendah memang akan cari hati or kerang buat tambah darah

    BalasPadam
  16. hati ayam tu blh tukar kepada lauk lain kan kak amie..shida xmkn hati ayam ^_^

    BalasPadam
  17. Sama soalan dengan kak shida, boleh tukar kan kak amie hati ayam tu sebab tak makann hehehe

    BalasPadam
  18. saya kurang gemar kacang panjang, dan kurang gemar juga hati ayam

    BalasPadam
  19. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe