Lempeng Kuah Durian

6:13 PTG

Langit mendung dan nampak suram. Hujan di petang hari Jumaat, tidak lebat tapi berpanjangan.

Jom makan lempeng dengan kuah durian. Kalau nak puas makan, jangan dicecah, sebaliknya masukkan lempeng ke dalam bekas bersama kuah durian. Ambil sudu dan senduk masuk dalam mulut! Ahaks! Itu gaya Amie makan Lempeng Kuah Durian

Kuah durian ini juga enak dinikmati dengan roti atau biskut. Terlebih sedap kalau ada pulut!

Ada yang memanggil kuah durian ini sebagai bubur atau pengat. Untuk memanggilnya sebagai serawa katanya kurang sesuai kerana tidak ada pulut!  Nama serawa durian dikatakan bukan kerana adanya durian, tetapi kehadiran pulut itulah yang menjadikan namanya serawa!

Jadi, dengan kehadiran lempeng kita namakan saja Lempeng Kuah Durian!


Lempeng Kuah Durian.


Amie gunakan durian kampung, tambah gula melaka dan santan, secubit garam dan sehelai daun pandan untuk tambah aroma.

Lempeng Kuah Durian.

Kuah Durian.


19 comments

  1. Oh, baru sy tahu serawa tu maksudnya pulut dengan kuah durian. Macam dah salah pemahaman kita ni, hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau mengikut Kamus Dewan, serawa itu sejenis makanan (pulut yang dimasak dengan santan dan gula). Serawa membawa maksud pengat juga kata Kamus Dewan, tapi maksud pengat pula ialah sejenis penganan daripada ubi dll. Jadinya kalau kuah durian dengan pulut bolehlah dipanggil serawa sebab ada pulutnya. Kalau kuah durian dengan lempeng jadilah lempeng kuah durian pula . Begitulah kira-kiranya.

      Padam
  2. Cantiknya warna oren tu.Cikgu guna brand apa & ada perisa kah..Menarik sungguh gandingan hijau & oren tu.Kuih pun kemas macam askar...hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Warna orange red tu. Jenama MIBO.
      Lempeng ikut arahan tuan dapur tu hihihiiii.

      Padam
    2. Terima kasih..Nak cuba cari brand tu.Cantik warnanya

      Padam
  3. Laaa yeke. haha ingatkan serawa tu nama bubur durian tu. baru tau #TIL
    Selama ni dok panggil serawa labu serawa durian kiki.

    BalasPadam
  4. Cantiknya lempeng hijau kuning...betul akak pun suka makan dgn sudu lempeng ke,roti jala ke,roti putih ke..baru puad..

    BalasPadam
  5. warna-warni lempeng kak Amie. Suka jugak makan kuah durian tu dengan roti jala

    BalasPadam
  6. cantik lah kaler lempeng tu... lenkali boleh try juga. Ada resepi ke kak amie lempeng tu.. kot lah lain cara adunan.

    BalasPadam
  7. Cantik warna lempeng. Sekali pandang macam gulungan hirisan lobak merah dan daun saleri.
    Oh rupanya serawa guna pulut.

    BalasPadam
  8. Nampak cantik plak lempeng yang kak amie buat tu....SAa tenung lama2 tadi cari mana lempengnya...rupanya lempeng digulung.....

    BalasPadam
  9. Kalau saya, saya panggil pengat duriannn ehehe. Ohhh serawa kena ada pulut sekali, saya fikirkan kuah durian dengan isi durian itu serawa. Silap rupanya.

    BalasPadam
  10. cantiknyaaa..sekali pandang ingat carrot n celery

    BalasPadam
  11. Menarik betul warna lempeng Kak Amie. Saya biasa makan dengan pulut atau roti je Kak Amie. Makan dengan lempeng tak pernah lagi. Style kak Amie makan tu lebih nikmat. Lempeng dan rasa kuahnya bersatu :)

    BalasPadam
  12. cantik nyer lempeng dia. kuah durian ni selalunya saya makan gitu jer, atau pon dengan pulut..

    BalasPadam
  13. Kenapa comel sangat lempeng Kak Amie ni? Boleh jadi artis dah lempeng ni pakai makeup cantik :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe