Rava Dosa & Upma

11:16 PG

Jumpa lagi di pagi Selasa. Sudah sarapan pagi?  Jom sarapan rava dosa dan upma. Kita cecah chutney kelapa dan juga kari kambing! Selepas itu kita bilas perut dengan minuman lemon panas tanpa gula atau madu!



Sarapan pagi hidangan masakan India dari kedai mamak:

  • Dosa @ tosei
  • Rava Dosa
  • Upma
  • Kari Kambing
  • Chutney Kelapa
  • Kari Sayuran
  • Minuman Lemon Panas

Yang berlipat di depan itu dosa @ tosei.

Yang bergulung itu rava dosa.

Upma

Jom cuba makan upma, sejenis hidangan  yang berasal dari benua kecil India dan sangat terkenal di  Kerala, Andra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Gujarat, Odia dan Tamil Sri Lanka.

Kari Kambing

Chutney Kelapa

Kari Sayur - sayura-sayur tertutup oleh kuah.

Minuman Lemon Panas.

Wokey!
Jom BDR.
Jom pantau anak-anak PDPR. Pagi ini Firdaus jawab soalan ujian Jawi dan Tauhid.

30 comments

  1. Ini favourite menu Kak Amie ni. saya tak pernah makan ni. Pernah jamah sikit tosei. Kurang gemar sebab rasa masam sikit. Ke memang masam? Tapi mungkin bila dah cicah dengan segala kuah tu baru rasa sedap kot. Tak cuba tak tahu rasa dia macamana kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidaklah favourite sangat. Sekadar alas perut jew. Memang rasa tosei agak masam sedikit sebab beras kena rendam semalaman.

      Padam
  2. Balasan
    1. Kalau buat sendiri boleh penuhi citarasa kan Mama Cella. Alhamdulillah, ada orang belikan.

      Padam
  3. Wah memang tema masakan India.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan Encik Suami beli sarapan di restoran mamak.

      Padam
  4. Tosei ni sebenarnya makanan yang sihat....

    BalasPadam
  5. alamaakkk saya pun bkn penggemar tosei...
    capati ok lagi ! hehehe

    BalasPadam
  6. MIL timm teror msakan india ni sbb arwah FIL india, hihi..ritu time raya puasa mkn tosai jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah! Beruntungnya. Bolehlah belajar dari MIL.

      Padam
  7. Akak suka tosei..rasa masam2 gitu..biasanya kalau kt kedai mamak depa hidangkqn dgn 3 jenis kuah- kuah dal,kari dan cutney

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya suka makan dengan chutney dan kentang masala.

      Padam
  8. ingat siapala buat dosa hati. hehe. meriahnya breakfast. lama nau tak makan tosei atau capati. weekend ni nak cari lah. cari jelah, buat sendiri tak reti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesekali ubah selera makan masakan mamak sedap juga kan Sal.

      Padam
  9. upma tu tak pernah dengar dan tak pernah rasa.. tak perasan pulak kalau ada jual di kedai mamak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Upma ni diperbuat daripada tepung semolina dan beras kasar.

      Padam
  10. Tak pernah makan.. tp kari kambing tu sedapnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lagilah kalau dagingnya lembut...wallaaa...!

      Padam
  11. Lama dah tak makan tosei sejak pandemik ni, saya suka tosei.
    Ooh..dosa = tosei..hihi, pernah jumpa di pasaraya jual tepung dosa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam-macam ejaannya: tosei, tosai, tosey, dosa heheheee!

      Padam
  12. Selamat menjamu selera.. Ini kali menu India mari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih. Sesekali layan menu India pula.

      Padam
  13. Tosei tu sarapan saya tiap weekend. Sejak pkp ni, memang inilah yg dihadap tiap minggu tanpa jemu 🤣

    BalasPadam
  14. lama xmkn tosei. mcm kena cari weekend ni.

    BalasPadam
  15. Laaa makanan rupanyaa, ingatkan nama apalah tadi hahaha

    BalasPadam
  16. Wah....puas fikir dosa apa plak...berkali2 baca mukadimah..eh..dosa tu tosei rupanya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe