Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Timun

6:41 PTG

Assalamualaikum. Jumpa lagi di dapur kecil Amie. Kali ini Amie kongsikan Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Timun. Sayangnya Amie terlupa padamkan api dapur setelah kuah mendidih. Amie buat kerja lain. Walaupun api kecil, santan tetap mendidih! Jadi, nampak pecah santanlah kejadiannya!

Firdaus asyik tertinjau-tinjau sewaktu Amie masak di dapur. Apabila terpandang udang galah, dia tanya: Mommy nak masak apa udang ni? Kita jawablah: Mommy nak masak lemak cili padi.

Bolehkah Mommy gorengkan Daus udang? Daus tak mahu makan udang ada air (kuah).

Amie pun gorengkan untuknya 3 ekor udang galah. Bukan main seronok dapat udang gaah goreng. Firdaus ratah begitu saja tanpa nasi. Setelah habis tiga ekor, boleh pula dia bertanya: Daus minta satu ekor udang ni boleh? Jari tunjuk udang galah masak lemak cili padi!

Wah! Nampaknya Firdaus makan dua jenis masakan udang galah. Udang galah goreng dengan udang galah masak lemak cili padi!

Seperti biasa Amie tambahkan ulam-ulaman dalam hidangan, ikan cencaru panggang, air asam cili picit dan juga sayur kacang panjang tumis dengan daging dan bubuh sos tiram.

Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Timun.
Hidangan nasi dan lauk-pauk.

Udang Galah Goreng Garam Kunyit.


Kacang Panjang Tumis Sos Tiram dengan Daging Lembu. Tambah lobak merah dan juga tauhu.

Ulam-ulaman daun salad, kacang botol, timun, petai & tomato ceri.

Ikan Cencaru Bakar.

Air Asam Cili Picit.


Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Timun ini Amie masih ikut gaya masakan Suria Amanda. Tanpa bawang putih dan bawang merah. 

Bahan-bahan:
  • 7 ekor udang galah saiz sederhana - bersihkan
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 batang timun - belah dua - buang empulur - potong ikut saiz yang disukai
  • 1 helai daun kunyit - siat
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 batang serai - diketuk
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
  • 2 cm kunyit hidup
  • 20 biji cili padi kampung
Cara memasak:
  1. Tuangkan santan cair ke dalam periuk. 
  2. Masukkan timun, serai, asam gelugor dan bahan tumbuk.
  3. Apabila kuah mendidih, masukkan udang galah.
  4. Setelah udang galah berubah warna, tuangkan santan pekat.
  5. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
  6. Masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
  7. Setelah kuah mendidih, padamkan api dapur.

16 comments

  1. Hahaha...bijak Daus.....
    Dia nak bagi adil...Kalau 7 ekor susah nak bahagi.Dah paw sekor tinggal 6 senang Mommy & bah sorang 3 ekor..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa... betul betul betul (ikut gaya Upin & Ipin).

      Padam
  2. Besarnya udang galah tu, Amie. Banyak lauk. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  3. Wahhh.. bersaing2 ya kak kita masak lomak cili api. Sy pun klu masak LCA, tak bubuh bawang, jimat bawang, hihi.

    BalasPadam
  4. Puas hatiiii makan udang galah besar gituuuu! Ni kalau tak menambah, memang rugii hehehe

    BalasPadam
  5. Sedap-sedap nampaknya masakannya

    BalasPadam
  6. Menyelerakan kak.. x penah pulak sy masak lemak masuk timun.. mak pn x penah masak mcm tu.. hehehe.. mmg timun yg kita buat rojak tu ke?

    BalasPadam
  7. sedapnya tgk udang tp..shida xleh mkn udang..alahan seafood kak Amie huhuu..xpela kak amie tlg mkn kan utk shida je hehee :)

    BalasPadam
  8. WAaa.. sedapnya semua menu2.. udang galah tu memang tak boleh kalah. masak pulak lemak cili ... adoiiii.... meleleh air liur.

    BalasPadam
  9. Kata nak udang galah goreng tapi makan juga udang masak lemak.
    3 bahan protein hidangan hari tersebut.

    BalasPadam
  10. besarnya udang galah pesona selera

    BalasPadam
  11. besarnya udang galah tu. mesti isi dia manis kan. sedappp..

    BalasPadam
  12. Allahu...masuk sini dalam keadaan lapar..terus berbunyi perut SA...sedap semuanya....nak buat la air asam cili picit tu...tapi risau kalau- kalau jari pijar pulak

    BalasPadam
  13. saya mmg feveret seafood mcm udang, ketam, sotong, kerang... tapi sekarang ntah kenapa alergik plak. memang dah x makan. hilang satu nikmat makan

    BalasPadam
  14. Udang goreng garam dan kunyit tu memang sedap diratah. rasa udang sebenar. Okay jugak tu masak udang masak lemak cili api campur timun. Guna santan fresh memang kena jaga api. Mak saya kalau masak lemak gigih dia mengacau kuah santan tu tak nak bagi pecah minyak.

    BalasPadam
  15. Geramnya ngok udang tuuuu.. dah trbayang rasa dia 😋

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe