Pengat Ubi Kayu dengan Ubi Rambat

6:22 PTG

Petang ini hujan , langit mendung. Rasa nak tidur saja. Tiba-tiba teringat baki sedikit ubi kayu dan ubi rambat di dapur. Uni rambat dalam bahasa kita ubi keledek. Jom kita buat pengat. Kita tambahkan sagu biji dan jagung biji. Boleh dibuat minum petang.

Pengat Ubi Kayu dengan Ubi Rambat.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan  ubi kayu dipotong dadu
  • 1 cawan  ubi rambat @ ubi keledek dipotong dadu
  • 1 cawan jagung biji
  • 1/2 cawan sagu biji -rendam - toskan
  • 3/4 cawan gula melaka parut - boleh tambah / kurang
  • 1 sudu besar gula pasir - boleh tambah / kurangkan
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan - siat dan simpul
  • 700 ml santan cair
  • 200 ml santan pekat
Cara memasak:
  1. Rebus secara berasingan ubi kayu dan ubi rambat @ ubi keledek hingga empuk. Toskan.
  2. Masukkan santan cair, gula melaka, gula pasir, daun pandan  dan sagu biji.
  3. Masak hingga mendidih, gula larut dan sagu biji kembang.
  4. Kemudian masukkan jagung biji, ubi kayu dan ubi rambat@ ubi keledek.
  5. Tuang santan pekat. Perlahankan api.
  6. Taburkan secubit garam.
  7. Kacau, dan apabila mendidih, padamkan api dapur.

18 comments

  1. Tak pernah cuba buat pengat ubi kayu. Ada lagi ubi kayu belum korek, tapi dah tinggi kat rumah saya ni. Nanti, boleh cuba masak pengat. :)

    BalasPadam
  2. Hujan- hujan ni sedap makan kan pengat apa pun..macam biasa la SA x boleh makan keledek dan ubi...so SA mampu tengok je laaa

    BalasPadam
  3. Sini petang panas.
    Makan waktu sejuk memang sedap.

    BalasPadam
  4. Sedapnya!
    Teringin nak buat tapi itulah di rumah ni takde geng nak makan pengat ni:(

    BalasPadam
  5. Sedapnya betikkk.Tengah sedap baca...aduh,ngeri pasal kaki tu.huhuhu
    Tengok Batu Feringgi teringat Ali Setan..hihihi

    Berat 43kg pinggang 27...
    Sebenarnya nak teka lagi ringan...
    Kasut saiz 5...hihihi

    BalasPadam
  6. Sedapnya. Mak saya suka buat pengat macam ni campur campur. Macam macam boleh rasa. Selain ubi kayu, keledek, tambah keladi juga.

    BalasPadam
  7. boleh cuba nnt..terima kasih share resepi kak amie :)

    BalasPadam
  8. Sedappp ni makan time sejukkk sejukkkk!

    BalasPadam
  9. Petang-petang makan pengat memang best

    BalasPadam
  10. sedapnya mkn pengat ubi petang2 time tgh hujan. mmg nikmat.

    BalasPadam
  11. Ilmu baru ni ubi rambat. Thanks for the recipe, Kak Amie.

    BalasPadam
  12. lama juga tak makan pengat.. pengat pisang paling suke

    BalasPadam
  13. Da lama jugak xmkn pengat. Dappnyaaaa rindu nak makan. Last makan masa balik kg.hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe