Pulut Kuning Rendang Daging Aidil Adha

9:18 PG

Salam ceria dari LD buat semua warga Borneo dan Malaya serta negara jiran tetangga. Mari kita mulakan hari dengan doa yang baik-baik. Mudah-mudahan semuanya akan baik-baik sahaja.

Sarapan pagi ini:

  • Pulut Kuning
  • Rendang Daging Aidil Adha
  • Kuih Penyaram @ Cucur Jawa @ Topi Mexico
  • Kopi Gula Sarang Lebah 
Sarapan pagi Sabtu.

Pulut Kuning.


Rendang Daging Aidil Adha ini sebenarnya Amie simpankan untuk Fairuz. Bujang satu itu suka makan rendang daging. Oleh kerana tidak dapat rentas daerah sewaktu sambutan Aidil Adha, Amie simpankan sedikit rendang daging untuknya. Sekian lama menanti kepulangannya, dan beberapa kali dipanaskan akhirnya rendang daging menjadi kehitam-hitaman. Orang kata kalau sudah jadi hitam bermakna sudah cukup sempurna dan tahan lama. Itulah ibu. Makan apa pun mesti teringat makanan kegemaran anak-anak. 
 
In syaa Allah, berkat usaha siang malam Encik Suami, esok Fairuz akan mendapat suntikan vaksin dos pertama. Dalam hal ini Amie memang tabiklah pada Encik Suami. Demi anak, sanggup berusaha tanpa putus asa. Cuma anak-anak di Malaya sahaja Encik Suami tak dapat tolong. Namun begitu, boleh dikatakan setiap hari Encik Suami telefon Abang Farid dan Fuad tentang perkembangan untuk mendapatkan suntikan vaksin yang belum sampai giliran sehingga ke hari ini.

Kuih Penyaram @ Cucur Jawa @ Topi Mexico.

Kopi Gula Sarang Lebah.

Pagi ini minum kopi yang direnih dengan gula sarang lebah. Ini Kopi Cap Kapal Terbang dari Tenom pemberian kakak ipar. Amie renih dalam periuk kecil. Memang semerbak aromanya apabila direnih lama-lama. Tambahan pula cuaca sejuk di pagi hari. Memang tambah menggodalah aromanya menusuk hidung!

Oh ya! Ada yang tanya rasa gula sarang lebah dalam komen-komen entri yang lalu. Gula sarang lebah ini rasanya manis tetapi tidaklah setajam rasa gula pasir. Boleh digunakan dalam minuman, masakan dan dessert. Selalunya Amie gunakan ketulan gula batu untuk direnih dalam minuman panas, tetapi semenjak dua menjak ini Amie gunakan gula sarang lebah untuk habiskan stok.

20 comments

  1. Menariknya pulut kuning kak Amie buat macam tu. Cantik! Alhamdulillah rezeki Fairuz dapat juga merasa rendang daging walaupun lewat sikit daripada raya aidiladha. Syukur juga dah dapat tarikh vaksinnya. Semoga dipermudahkan urusan vaksinasi Fairuz nanti. Jika usaha pasti ada hasilnya.
    Lebih kurang madu lah dia punya manis tu ye kak Amie. Sedap juga manis light light je. Asalkan manis tu lebih baik dari gula pasir :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, syukur sangat. Berbaloi balik LD naik kapal terbang. Tak sampai berapa hari sudah dapat panggilan suntikan vaksin.
      Gula sarang lebah memang lebih sedap berbanding gula pasir. Itu ikut citarasa Kak Amie hehehee.

      Padam
  2. meriahnya sarapan pg kak amie. Siap ada rendang daging lg tu. sedapnyaaa.

    BalasPadam
  3. Kalau anak2 cg Amie ada di daerah Klang boleh bagi details sebab adik ipar ada incharge satu PPV ni. Insyaallah within few days nama masuk MySejahtera.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduhai.... anak-anak Kak Amie satu di Perak, satu di Johor. Doakan mudah-mudahan cepat sampai giliran anak-anak kami dapat suntikan.

      Padam
  4. Sedapnyaaaa...terasa nak makan pulut cicah rendang la...aduhai...

    BalasPadam
  5. Cantik hiasan rendang daging bentuk bintang.
    Begitu rupanya rasa gula sarang lebah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih NA.
      Itu ikut rasa lidah sayalah hehehehe.

      Padam
  6. Wah... sedapnya menu sarapan pagi. Terliuq dah ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenyang sarapan pagi begini Deila. Jemput ya.

      Padam
  7. Cantiknya pulut kuning Kak Amie. Selain pndai mengolah resepi, pndai pulak menghias, tak pernah jemu tengok

    BalasPadam
  8. Lamanya tak makan pulut kuning.

    BalasPadam
  9. wah! sedapnya pulut kuning. lama tak makan..kenaa carik nanti ^^

    BalasPadam
  10. Pandai kak amie olah resipi! Nampak sedapppppp dan menyelerakan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe