Selamat Berhujung Minggu

9:32 PG

Selamat berhujung minggu. Cuaca pagi ini redup saja. Perut pun sudah beralas. Tenaga sudah mencukupi untuk meneruskan aktiviti bersama keluarga.  Pagi ini Amie buat popia inti pisang beangan. Makan cecah dengan madu tualang. Ada jagung rebus, samyang cream carbonara dan minuman panas lemon campur daun pudina.

Petang kelmarin Firdaus terima lagi kiriman bungkusan dari Abang Farid. Bukan main seronok budak kecil ini. Tak sabar dia nak buka bungkusan. Katanya Abang Farid kirim samyang. Kita tanya, macamana adik tahu? Katanya, ada dia telefon Abang Farid minta belikan!
Benda-benda samyang, benda-benda ramen ini kita selalu nampak di kedai tapi tak pernah capai. Pernah lihat beberapa kali Fairuz masak di dapur. Itu pun dia beli sendiri. Amie perasan sewaktu setiap kali Abang Farid pulang bercuti, mesti ada beberapa bungkusan benda samyang di dapur!
Kalau Firdaus makan samyang pun, itu semua hasil masakan Fairuz atau Abang Farid. Fuad pula Amie tak pernah lihat sentuh samyang.

                                

Rupanya Firdaus tidak bergurau! Memang Abang Farid kirim samyang! Punyalah jauh hantar kiriman!

                               
Inilah dua bungkusan samyang dari kayangan!

Amie masak dua bungkus Samyang Cream Carbonara.

Jagung rebus pun ada.

Sempat buat popia inti pisang berangan. Popia pun bengkok ikut bentuk pisang juga!


Popia inti pisang dimakan bersama cecahan madu tualang.
Alhamdulillah. Madu tualang ini madu asli.
Walaupun terbiar tak bertutup, tak seekor semut pun yang mendekati.
Berbaloi beli walaupun harga kayangan.

18 comments

  1. amboii. sedapnyaaaaaa samyang. baru kelmarin ckp ngn laki nadya teringin nak makan samyang tapi x beli2.haha

    BalasPadam
  2. Haha besar betul bungkusan Samyang. Saya suka yang keju.

    BalasPadam
  3. Lepas ni pandai cakap Korea la Daus ..hihihi

    Nampak sedap popia & jagung.

    Selamat berhujung minggu..

    BalasPadam
  4. Lain sikit hidangan sarapan Kak Amie harini. Firdaus pun minat makan Samyang ye. Tahan pedas ke tu Firdaus makan yang pedas tu? Seronok dia dapat bungkusan Samyang dari Abang Farid lagi. Sedap nampaknya tu. Popia pisang makan dengan madu, unik style tu. Sedap madu asli. Manis yang sedap :)
    Selamat berhujung minggu Kak Amie.

    BalasPadam
  5. selamat berhujung minggu, seronok firdaus ya!

    BalasPadam
  6. Saya jarang makan samyang, tapi adik saya suka. Pedas sangat la tak tahan. Citarasa Melayu, lagi suka megi asam laksa. Hihi

    BalasPadam
  7. Saya tak pernah makan samyang. Teringin pula nak cuba, tengok Amie masak.
    Bestnya, ada madu asli. Sini, susah nak cari. Beli kat kampung pun, tengok-tengok ada campur gula, sebab semut kerumun kat botol madu.

    BalasPadam
  8. tak pernah lagi makan samyang... nak cuba cari la nanti

    BalasPadam
  9. Saya makan bila anak2 buat.. tapi cuma segarpu dua je.. pedas.. tak tahan.

    BalasPadam
  10. Makin besar bungkusan samyang abang firdaus bagi ya, nampak sedapp tapi perut tak tahan pedas, kalau makan pun boleh sesuap dua aje huhuhu. Lepas ni pandai cakap korea la firdaus hahaha

    BalasPadam
  11. Budak2 memang suka sgt samyang..lagi pedas berdesing lg dia org duka buat cabaran utk makan. ..haha esoknya semua sakit perut..

    BalasPadam
  12. Hujung minggu yang syahdu dengan makan-makan yang enak.

    BalasPadam
  13. Bestnya dapat makan sedap-sedap...

    BalasPadam
  14. Bkn main seronok dpt samyang. Yg pink tu belum pernah mkn

    BalasPadam
  15. Seronoklah Firdaus dapat samyang, nasib mummy rajin nak masakkan.. sy suka popia pisang celup coklat 🥰

    BalasPadam
  16. Dah lama x makan samyang...nanti nak beli la..wah best la Firdaus abang2 rajin melayan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe