Air Asam Belimbing Buluh

9:48 PTG

Hujan berpanjangan dari tengahari membawa ke petang. Di pertengahannya banjir kilat sehingga masuk ke halaman rumah kami. Syukurlah air tak masuk ke dalam rumah sebab kami 'tinggikan tangga'  menjadi tembok rumah.  Walaupun air telah surut tetapi hujan masih turun renyai-renyai. 
Sudah tentunya dapur pun jadi gelap. Walaupun buka lampu, tapi oleh kerana tuan punya dapur tidak mempunyai ilmu fotografi, hentam sajalah mana yang dapat...ahaks!
Hujan-hujan begini, makan apa pun sedap!
Amie teringin makan nasi dengan ikan bunak @ ikan tudung periuk masak singgang. Teringat buah belimbing buluh, rasa kecur pula bayangkan air asam belimbing buluh! Encik Suami dan Firdaus pula sibuk melayan ikan tenggiri panggang. Kita asyik hirup kuah singang. 
Bila asyik melayan selera, tak tersedar air asam belimbing buluh hampir licin!

Air Asam Belimbing Buluh

Hidangan hari ini:
  • Nasi putih
  • Ikan tenggiri panggang
  • Singgang ikan bunak @ ikan tudung periuk
  • Air Asam Belimbing Buluh
  • Ulam-ulaman - kacang bendi, yumak, coral red, timun & telur masin
  • Kurma Safia
  • Buah-buahan - limau sunkist, honeydew & strawberi
  • Jus timun
Kurma Safia

Ikan Tenggiri Panggang.

Ulam-ulaman i kacang bendi, yumak, timun, coral red & telur masin.

Hirisan limau sunskist, honeydew & strawberi.
Singgang Ikan Bunak @ Ikan Tudung Periuk.

Belimbing Buluh.


Terima kasih rakan-rakan yang sudi kunjung singgah di dapur Amie. Ini sahajalah tempat Amie meluah rasa, melepas lelah dan resah dalam menjalani rutin harian. Resipi yang Amie kongsi pun sebenarnya resipi biasa-biasa sahaja. Tidak ada istimewanya. Hanya menu sehari-hari. Nampak banyak penuh dalam talam sebab semua benda dicampur di situ. 
Teringat dalam entri lepas, Fiza dari Blog Sihatimerahjambu pernah bertanya jenis salad yang selalu Amie hidangkan. Ada macam-macam jenis seperti coral red, coral green, lettuce dan yumak. Yang Fiza tanya dulu tu, salad jenis lettuce. Yang Amie hidangkan hari ini nama dia yumak.
Afeezz dari blog dan aku menulis untuk diri sendiri pernah bertanya resipi air asam tomato. Nanti kalau Kak Amie buat air asam tomato Kak Amie kongsikan resipinya ya Afeezz. Tengok resipi Air Asam Belimbing Buluh pun boleh. Gantikan saja belimbing buluh dengan tomato.

Air Asam Belimbing Buluh
Bahan-bahan:
  • 3 biji belimbing buluh - hiris nipis
  • 10 biji cili padi
  • 3 biji bawang merah -hiris
  • 1 sudu kecil belacan - bakar
  • 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air masak
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara:
  1. Patah-patahkan 5 biji cili padi.
  2. Tumbuk 5 biji cili padi yang lain bersama belacan bakar. Tak perlu tumbuk halus.
  3. Masukkan 2/3 daripada belimbing buluh yang dihiris nipis. Tekan-tekan dengan anak lesung hingga separuh hancur.
  4. Keluarkan bahan tumbuk dari lesung, dan masukkan ke dalam mangkuk.
  5. Masukkan bawang merah, garam / gula / perasa pilihan, air pati asam jawa, jus limau kasturi dan lebihan hirisan belimbing buluh.
  6. Gaul sebati.
  7. Hidangkan.


32 comments

  1. Selamat menjamu selera
    Nampak sedap2 belaka

    BalasPadam
  2. Selamat beriftar sunat Zulhijjah
    Sedap- sedap semuanya...

    BalasPadam
  3. belimbing buloh,buat air asam.cicah ulam. pun. sedapp. ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang masam-masam tu buat kecur jew kan Mama Sara Nur.

      Padam
  4. Hujan hujan makan apa pun sedap. lagi lagi menghirup kuah panas. kecur air liur tengok asam belimbing buluh. Terasa rasa masamnya tu.
    Terima kasih Kak Amie inform. haritu check semula entri tu tak reply lagi. Nanti nak cari lettuce tu. Biasa beli lettuce bulat ke namanya. Nak cari yumak ni jugak. Suka salad jenis rangup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di LD tak ada daun pegaga, daun selom, pucuk-pucuk yang ada di Malaya tu. Jadi terpaksalah beli daun-daun salad saja untuk buat ulam.
      Salad jenis rangup memang sedap kan Fiza.

      Padam
  5. Haah nampak macam-macam jenis salad Puan Amie tunjuk. Bagus makan pelbagai jenis sayur.
    Perasan Puan Amie suka buat pencicah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Encik Suami suka makan ulam. Selalu dia cari sambal buat pencecah. Itu yang kita rajinkan diri untuk sediakan.

      Padam
  6. Nampakk menu yang menyihatkan bila tengok juadah kak amie ni, lengkap sayur dengan buah buahan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye Atiqah. Bila sudah berusia ni, kenalah jaga makan semampu yang boleh. Lebihkan sayur dan buah.

      Padam
  7. Terliurnya . Ini kalau makan dengan ulam ulaman laju je kan

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum, menyelerakan semua, sejuk2 hujan, hirup kuah singgang lagi sedap tu..

    BalasPadam
  9. sedap air asam tu.. tenguk pun dah kecur air liur hehe

    BalasPadam
  10. air asam r sambal wajib ada kan amie...pembuka selera tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye Kak PI. Itulah yang Encik Suami selalu cari sebab dia suka makan dengan ulam.

      Padam
  11. Baca entri ni sambil terkerut2 muka tahan masam ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooohh ye ke. Belimbng buluh tu tak rasa masam sangat setelah campur dengan macam-macam bahan yang lain.

      Padam
  12. Terus kecur air liur tengok ais asam belimbing buluh Kak Amie 😄

    BalasPadam
  13. Selalu bubuh belimbing buluh dalam masak lemak.menarik juga buat air asam

    BalasPadam
  14. Fuh! Bau air asam tu lekat kat jari yg best tu!

    BalasPadam
  15. tengok belimbing buluh tu terus rasa kecur kak oi

    BalasPadam
  16. Kalau ada belimbing buluh, boleh try resepi air asam tu

    BalasPadam
  17. meriah nampaknye menu walaupon simple

    BalasPadam
  18. mmg naik selera mkn dgn ulam dan telur masin tu..

    BalasPadam
  19. Bahaya, ada air asam ni, boleh bertambah nasi. Hehe.. walaupun Amie cakap resepi lauk biasa-biasa je, memang itulah yang sedapnya! Boleh dapat idea nak masak apa. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe