Aiskrim Kelapa Gula Melaka Campur Buah Kegemaran

3:19 PTG

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Bagaimana keadaan cuaca di tempat rakan-rakan? Cuaca di LD masih seperti hari-hari sebelumnya. Di luar nampak redup tetapi di dalam rumah rasa berbahang. Kalau mandi pun rasa nak berlama-lama nak bagi sejuk badan. Minum air kosong pun berliter-liter juga sepanjang hari.

Jom sejukkan tekak dengan Aiskrim Kelapa Gula Melaka. Amie tambah buah avocado dan buah mangga. Aiskim Kelapa Gula Melaka memang sangat sedap! Lemak manis tetapi tidaklah terlalu manis. Biasanya Amie tambahkan buah dalam aiskrim perasa vanila tetapi kali ini gunakan Aiskrim Kelapa Gula Melaka pula. Bagaimana pun bagi Amie aiskrim vanilla lebih sesuai ditambah dengan pelbagai buah kegemaran.

Aiskrim Kelapa Gula Melaka Tambah Buah Mangga & Buah Avocado.




Aiskrim Kelapa Gula Melaka & Buah Mangga.

Campurkan hirisan buah mangga dan kemudian gaul dengan Aiskrim Kelapa Gula Melaka. Amie buat dua bekas. Satu bekas bubuh buah mangga dan satu bekas lagi bubuh buah avocado.

Aiskrim Kelapa Gula Melaka & Buah Avocado


Masukkan bekas berisi Aiskrim Kelapa Gula Melaka campur buah tadi ke dalam peti sejuk bahagian sejuk beku.


Apabila sudah beku, boleh keluarkan.


Biarkan seketika sebelum dinikmati.

Aiskrim Kelapa Gula Melaka Campur Buah Mangga.

Aiskrim Kelapa Gula Melaka Campur Buah Avocado.

12 comments

  1. Sedapnya..nak try jg cari aiskrim ni..

    BalasPadam
  2. Best jugak hidangan aiskrim gaya Kak Amie. Campurkan dengan buah buahan. Betul kak Amie, aiskrim vanilla lagi sedap dicampur dengan buah buahan. Harini cuaca mendung, agak bahang jugalah.

    BalasPadam
  3. Rajin campur-campur buah dalam aiskrim. Kalau saya dahulu suka letak taburan Milo pada aiskrim.

    BalasPadam
  4. Tak terfikir nak letak buah-buahan pada aiskrim Kelapa Gula Melaka tu.
    Selalu beli, makan gitu je.
    Next time nak boleh cuba.
    Nampak sgt menarik.

    BalasPadam
  5. Dpt eskrem vanilla lagi sedap campur ngan mcm2 buah ni.. Slurppp

    BalasPadam
  6. Macam2 cara mengolahnya bila sampai di dapur Kak Amie

    BalasPadam
  7. Tadi nampak aiskrim gula melaka tu.. boleh try lainkali.

    BalasPadam
  8. wahhhh, teringin nya yang campur dengan avocado tuu

    BalasPadam
  9. uuu tampak sedap.. terima kasih ideanya, kak Amie, sangat cocok di cuaca panas sebegini

    BalasPadam
  10. Ya allah terliurnya kita tengok! Teringin pulak, dapat makan time cuaca panas memang nikmat sungguh!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe