Ikan Talapia Bakar & Air Asam Cili Picit

11:06 PG

Berehat seketika dari berBDR. Ada yang sudah masuk dapur untuk masak hidangan tengahari? Amie dah siap masak tapi hidangan kelmarinlah...hihihiiii!

Kelmarin tak sempat buat entri, jadi tunda ke hari ini. Hanya sekadar perkongsian mudah. Tak adalah masak yang berat. Amie bakar seekor ikan talapian. Rebus siput dollen @ sikad-sikad, buat air asam cili picit, tambahkan latok serta ulam-ulaman.

Siap!

Cili picit itu boleh makan dengan semua benda dalam hidangan! Tarik isi siput dolleh @ sikad-sikad, celup dalam air asam cili picit. Begitu juga dengan latok, ulam-ulam dan ikan talapia goreng. Mudah bukan?

Hidangan makan tengahari.

Ikan Talapia Bakar

Ikan Talapia Bakar ini Amie panggang dalam kuali ajaib saja. Bubuh garam dan kunyit.


Air Asam Cili Picit

Air Asam Cili Picit ini Amie tambah belacan Tawau. Warnanya sangatlah menyerlah! Seperti biasa, Amie hanya bubuh belacan bakar, hirisan bawang merah, hirisan cili padi, hirisan limau kasturi, air asam jawa. jus limau kasturi dan bahan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.


Latok @ rumpai laut.


Tidak ketinggalan ulam-ulaman segar seperti daun salad, kacang panjang, hirisan timun dan tomato ceri.
Wokey!
Nak sambung BDR.
Happy cooking!

18 comments

  1. Kalau cikgu yang masak,ikan talapia tu pun nampak sexy sedap...apatah lagi gu dengan cabai picit

    BalasPadam
  2. Talapia ni goreng garing-garing pun sedap

    BalasPadam
  3. air asam dengan latok tu menarik selera sayaaaaaaa, kakkk hehehe

    BalasPadam
  4. Sedapppp tuu makan ikan talapia, dah lama takkk makannnn.

    BalasPadam
  5. Oh nama siput itu siput dollen. Pernah makan di kedai makanan laut Sabah.

    BalasPadam
  6. Siput tu memang menarik perhatian SA...x pernah makan..tapi SA ni jenis suka explore dan suka mencuba...nanti pi sana SA nak la makan siput tu...gemuk ikan talapia tu eh kak..semalam SA masak ikan talapia merah..tapi masak lemak cili api la..campur buah kundang

    BalasPadam
  7. Nampak simple tapi emmm mengecurkan apa lagi nasi panas-panas lawannya.

    BalasPadam
  8. sedapnya semua tu kak, lagilah latok tu... tak pernah dana cuba lagi

    BalasPadam
  9. Talapia cicah cabai picit..terangkat tu

    BalasPadam
  10. sedap btul nmpk ikan talapia bakar..

    BalasPadam
  11. menu simple tp cukup membuka selera dah tu :D

    BalasPadam
  12. Tak pernah makan latok atau rumpai laut.

    BalasPadam
  13. Tak pernah mkn latok hehehe tp ada nampak org jual di utara ni. Ikan talapia fav nina. Sedap dimkana goreng ataupun bakar

    BalasPadam
  14. dalam byk2 menu..latok xpernah mkn lg hehee :)
    sedap sedap belaka kak AMie..

    BalasPadam
  15. beberapa hari lepas ada kawan datang rumah bawak latok tu....

    BalasPadam
  16. Siput dollen tu baru nak kenal. Rasa macam siput sedut jugak tak? Hidangan yang ringkas dan menyelerakan. Sambal dan ulam tu wajib ada.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe