Lempeng Kelapa & Kari Ikan & Secawan Teh Gula Sarang Lebah

10:23 PG

Selamat pagi semua. Moga baik-baik sahaja sepanjang hari ini. Cuaca di LD redup dan nyaman. Namun begitu kadang-kadang di dalam rumah rasa seperti duduk dalam sauna. Hujan turun tidak menentu. Kadang sebelah petang, kadang sebelah malam pula.

Sudah sarapan pagi? Awal pagi tadi Amie buat lempeng kelapa. Sambil tunggu kari ikan mendidih, Amie renih serbuk teh Ceylon 888. Campak sehelai daun pandan dan seketul gula sarang lebah. 


Lempeng Kelapa.

Kari Ikan Layar.

Keropok Emping Melinjo.

Teh Gula Sarang Lebah.

Gula Sarang Lebah.

Blogger NA pernah bertanya bagaimana rupa gula sarang lebah. Ini Amie kongsikan rupa gula sarang lebah. 
Wokey!
Kita teruskan BDR.
Jumpa lagi di kesempatan yang lain.
Salam sayang buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen.

15 comments

  1. Owh,begitu rupanya gula sarang lebah.Saya pun sebelum ni tertanga juga tapi tanya dalam hati saja..Hihihi..
    Sedapnya lempeng kelapa.
    Selamat berBDR...

    BalasPadam
  2. Sedap pagi pagi berlempeng cicah kuah kari. Keropok Emping Melinjo tu mak saya suka betul makan. saya pulak kurang gemar sebab pahit. First time tengok gula sarang lebah. Manis macam madu ke kak?

    BalasPadam
  3. Terima kasih tunjuk. Macam-macam perkara baru saya belajar daripada blog Puan Amie.
    Macam-macam ada di LD.

    BalasPadam
  4. HAAA, baru nak tanya gula sarang lebah tu macamana, dah ada gambar dah. Akak dapat mana gula tu? mcm sedap ja..

    BalasPadam
  5. Selalu tengok kak Amie buat lempeng, nanti As kena try belajar buat juga la...

    BalasPadam
  6. sedap nie.. mkn breakfast okay, minum petang pun best layan

    BalasPadam
  7. Sy suka guna teh 888 tu utk buat teh tarik. Dulu pernah jugak letak madu dalam teh tarik, skrg sayang pulak dgn madu. Yg pasti, lempeng kelapa cicah kari tak akan kutolak kak Amie

    BalasPadam
  8. Cantik cawan hidang teh tu Amie..
    Pertama kali tgk gula sarang lebah tu..penganti gula ke..

    BalasPadam
  9. Dok terfikir... kat LD ni memang ada macam-macam eh.. gula sarang lebah, ikan layar.. aduhh... banyak betul yang tak tahu. Boleh jadi library maya lah blog Cg Amie ni.

    BalasPadam
  10. Meriahnya breakfast kak Amie. Teringin nak rasa teh dengan gula honeycomb tu

    BalasPadam
  11. Sedappnyaa lempeng!
    First time tengokkk gula sarang lebah, dia manis macam gula ke kak amie?

    BalasPadam
  12. lempeng cicah kari ikan. perggghhhh pasangan serasi sehidup semati :D

    BalasPadam
  13. Pertama kali saya tengok gula sarang lebah.
    Emping belinjo tu sedapnya lawan cecah sambal bawang atau sambal belacan :)

    BalasPadam
  14. Sedap tu, lempeng cicah kari..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe