Mee Hoon Goreng Perencah Sambal Tomato Versi Ikan Bilis

11:13 PG

Selamat pagi. Kita berhenti rehat dari berBDR untuk memberi laluan perhimpuan maya selama 20 minit.  Ambil kesempatan masuk dapur cari apa-apa yang boleh isi perut.

Pagi tadi Amie goreng mee hoon. Senang sajalah kerjanya. Rendam mee hoon hingga lembut. Cari bawang putih, bawang merah dan udang. Amie gunakan Sambal Tomato Versi Ikan Bilis sebagai bahan perencah. Makan mee hoon dengan cili jeruk!

Ada pisang berangan dan pisang nipah. Campurkan kedua-duanya, dan lenyek hancur. Tambah tepung gandum, gula perang dan secubit garam. Jadilah 3 keping lempeng pisang.

Ada nanas madu di sudut dapur. Ambil nanas saiz kecil, kupas dan belah 2. Ambil sebelah, daan hiris. Manis!

Mee Hoon Goreng Perencah Sambal Tomato Versi Ikan Bilis.


Menu sarapan pagi Isnin:
  • Mee Hoon Goreng Perencah Sambal Tomato Versi Ikan Bilis
  • Lempeng Pisang
  • Nanas Madu
  • Minuma Lemon Panas
Lempeng Pisang.

Nanas Madu.


Jemput sarapan pagi.
Jumpa lagi.
Mari teruskan BDR!

17 comments

  1. menu masakan kak amie tak pernah tak menyelerakan hehehe

    BalasPadam
  2. Semua sedap-sedap...
    Menggamit selera

    BalasPadam
  3. Semuanya sedap dan menyelerakan Amie..nenas tu jenis tak tajam kan..yg ngilu kt lidah tu yg tak tahan..

    BalasPadam
  4. byk mihun dirumah he hee
    blh ikut resepi k amie ni

    BalasPadam
  5. Sedap semuanya....kalau dapat kat SA tengahri x perlu makan dah...

    BalasPadam
  6. Menariknya lempeng pisang, meehun pun menyelerakan, minuman lemon panas menyegarkan..

    BalasPadam
  7. Cantiknya mangkuk bentuk sampan...

    BalasPadam
  8. Jemput mka, kmi harini mkn bihun juga, tpi bihun sup..

    BalasPadam
  9. Sekarang sudah petang waktu saya komen. Hehe minum petang apa?
    Cantik persembahan mihun dalam bekas bentuk sampan.

    BalasPadam
  10. Meehon letak udang dh bangkit selera

    BalasPadam
  11. Wahhh.. lengkap semua sarapan Kak Amie walaupun sedang BDR.. tangkas dan lincah!

    BalasPadam
  12. Sedap betul nampak meehoon goreng Kak Amie. Taraf hotel ni. Kaya dengan accesoriesnya. Buah nanas manis baru sedap makan.

    BalasPadam
  13. Menu kak amie ni betul betul membuka selera la! Sedap sedappp semuanyaaaaa.

    BalasPadam
  14. Berkenan pula saya tengok mangkuk bihun Kak Amie tu :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe