Kenduri Buah Terap @ Tarap

6:08 PTG

Sekarang musim buah terap @ tarap di Borneo. Amie masih ingat, dahulu buah ini berharga di antara RM1-RM2 sebiji.Sekarang, minta maaf! Nak beli sebiji pun fikir 11 kali. Walaupun saiz kecil, harganya tidak jatuh dari RM8. Itu harga di LD. Harga buah terap @ tarap yang dijual oleh peniaga buah-buahan di tepi jalan. Musim ini sudah dua kali kami beli. Kami pilih saiz yang agak besar dengan harga di antara RM10-RM13 sebiji.


Isi buah terap @ tarap.

Ini buah terap @ tarap saiz kecil. Harganya RM10 sebiji.

Beginilah rupa isi buah terap @ tarap.

Biji buah terap @ tarap goreng.

Selepas makan isi buah terap @ tarap Amie kumpulkan bijinya dan goreng. Amie taburkan secubit garam dan goreng dalam air fryer.Orang kata rasa kuaci, tapi bagi Amie rasa biji nangka pula! Maklumlah pokok terap @ tarap ini berkeluarga dengan cempedak dan nangka!

Buah terap @ tarap.

Ada kawan sekerja jual buah terap @ tarap dari kebun sendiri. Harga kawan-kawan sudah tentulah agak murah sedikit. Kalau gambar terap @ terap di atas jenis bulat, terap dari dusun kawan ini jenis lonjong pula. Berkendurilah kami selama 3 hari untuk menghabiskan 3 biji buah terap @ tarap!


Inilah rupaya isi buah terap @ tarap bentuk lonjong.

Isi buah terap @ tarap yang sudah masak ranum.

Hari ini merupakan hari terakhir kami habiskan stok buah terap @ tarap. Bangun pagi masuk dapur terus terbau aroma buah terap @ tarap yang sudah masak ranum! Amie buka kulitnya, dan kalau di angkat mungkin isinya akan lerai berjatuhan.


Seperti biasa selepas habis makan isi terap @ tarap, Amie kumpulkan bijinya. Buah terap @ tarap bentuk lonjong, bijinya pun ikut lonjong!

Biji terap.

Setelah dicuci bersih, Amie  taburkan sedikit garam dan goreng biji terap @ tarap menggunakan minyak pula. Amie tutup kuali sebab apabila mula masak, biji terap @ tarap akan pecah dan meletup keluar dari kuali!

Biji terap @ tarap goreng.

Ini biji terap @ tarap yang siap digoreng. Jangan tunggu sehingga sejuk untuk menikmatinya sebab biji terap @ tarap akan menjadi keras!

13 comments

  1. Penuh isi buah tarap ni. Lonjong tu lagi banyak dapat. Rezeki dapat beli dengan kawan, dapatlah harga kawan-kawan. Buah dari keluarga cempedak nangka ni haruslah bau dia kuat. Isinya saya rasa mesti ke arah isi biji cempedak. Ada orang buat kerepek biji cempedak. Tapi tak pernah cuba pulak. Kalau buat cempedak goreng, mesti akan makan isi biji tu. Sedap rasa lemak lemak. Tak membazir makan dari buah sampai bijinya :) Pergi sabah wajib cara buah terap @tarap ni. Semenanjung ni memang tak dapatlah.

    BalasPadam
  2. Ya allah..terujanya SA tengok..dulu masa pi Sarawak..ada jumpa..ingat nak beli dan cuba tapi Mak Abah x nak plak masa tu...sedapnya terliur SA tengok..mesti sedap isinya ni kan...

    BalasPadam
  3. Oh,ingatkan tadi kenapa pulak tetiba ada gambar kacang tanah goreng, rupanya biji tarap ya. Memang satu keturunan dgn cempedak dan nangka peliknya di Malaya tak jumpa pulak si tarap ni. Jom kita minta wak Warisan Petani cuba tanam nak 😅

    BalasPadam
  4. fav saya ni buah tarap <3 manis rasanya

    BalasPadam
  5. Saya pernah makan buah ni. Akak ipar saya orang Sarawak.. Tapi dah lama duk Melaka setelah lama juga mereka tinggal di Sarawak

    BalasPadam
  6. Pernah nampak iklan jualan buah ni di Pasar Borneo @ Seri Kembangan tapi sayangnya tak boleh rentas negeri walau tak sampai 30 km pun

    BalasPadam
  7. eh macam rupa cempedak pulak ehh. kene try makan jugak yang ni.hehe

    BalasPadam
  8. Rasanya buah terap sudah popular itu yang mahal. Dahulu masa kecil jarang dengar orang hendak makan. Katanya buah terap kegemaran babi masuk kebun. Hehe ini saya dengar. Saya pun tidak pernah makan lagi.

    BalasPadam
  9. Sharing yang menarik. Rasanya seeumur hidup tak pernah makan atau lihat buah tarap ni

    BalasPadam
  10. Curious pulak rasa dia macam mana hehehe. Nampak sedap!
    Ohh patutlah nampak macam buah nangka dan cempedak, berkeluarga jugak rupanya mereka bertiga ni.

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe