Sarapan Nasi Kuning Sambal Ikan & The Gang

12:56 PTG

Selamat tengahari. Rehat seketika dari berBDR. Beri laluan untuk bersiaran dari dapur maya. Hari ini masak sekali harung dari pagi untuk alas perut sampai ke tengahari dan kalau boleh terus ke petang. Malam tadi tidur agak lewat kerana menyiapkan tugasan, dan pagi ini pula ingatkan nak sambung tidur tapi kaki terlajak ke dapurlah pula. Jadi, bersilatlah seorang diri masak nasi kuning and the gang sehingga selesai. Kemudian bersihkan diri, dan bersedia terjun ke dunia maya untuk berBDR. Sekarang timbul semula....  ahaks!

Nasi Kuning Sambal Ikan & The Gang


Nasi Kuning & The Gang

Hari ini anak-anak memang puaslah makan nasi kuning. Biasanya, kalau Amie lama tak masak nasi kuning mereka akan pergi cari sendiri di warung-warung berdekatan. Kalau rasa nasi kuning yang dijual di satu-satu warung menepati selera, maka berkali-kalilah mereka berkunjung ke situ.
Seperti nasi lemak, nasi kuning juga mengalami perubahan dari segi penyediaan lauk-pauknya. Kalau nasi lemak, lauk asalnya ialah sambal ikan bilis, dan telur rebus serta hirisan timun, kini lauk-pauknya sudah bertambah kepada ayam goreng, ayam goreng berempah, dan sebagainya. Sambalnya pula tidak terhad kepada sambal ikan bilis, malahan ada sambal sotong, sambal kerang, sambal udang dan sebagainya. 
Begitu juga dengan nasi kuning di Ngeri Sabah di Bawah Bayu. Waktu Amie mula-mula sampai dulu, Amie selalu beli nasi kuning dalam bungkusan daun pisang. Lauknya hanya sambal ikan sahaja. Kalau makan di kedai, ada tambahan semangkuk kecil sup (diambil dari rebusan sup tulang). Maaf, Amie tak ada tulang. Amie renih sup saderi dengan lobak merah saja.
Lama-kelamaan Amie jumpa hidangan nasi kuning ditambah dengan telur rebus, hirisan timun, dan serunding kelapa. Sambalnya pula tidak terhad kepada sambal ikan seperti ikan tuna, tenggiri, tulai, lumahan, tongkol dan banyak jenis ikan lagi. Selalu Amie jumpa sambal sotong, sambal udang, sambal tempe , sambal ayam dan entah apa sambal lagi menjadi lauk nasi kuning.

Nasi Kuning


Amie masak nasi kuning gunakan beras Taiwan Panjang yang dibeli di Tamu Tenom pada akhir Ogos 2020 yang lalu. 

Sambal Ikan


Kali ini Amie campur 3 jenis ikan dalam sambal. Pada mulanya hendak masak sambal ikan tuna sahaja, tetapi terjumpa ikan tenggiri sekeping, dan ikan layar sekeping. Eloklah masak semua.

Telur Rebus


Hirisan Mentimun

Serunding Kelapa


Sebenarnya jarang jumpa nasi kuning bubuh sambal kelapa sekali. Kalau ada rezeki, adalah tuan nasi kuning sediakan. Biasanya jumpa serunding kelapa di dapur sendri sahaja. Kalau rajin sediakan sup, kira lengkaplah set hidangan nasi kuning. 
Walau apa pun lauk yang disajikan, nasi kuning lauk sambal ikan juga menjadi pilihan! Entahlah. Bukan selera Amie sahaja, selera keluarga, selera kawan-kawan juga begitu! Mungkinkah memang nasi kuning serasi berjodohan dengan sambal ikan? Dan sambal itu pula mesti ada rasa seperti sambal nasi lemak yang cukup rasa manisnya, selain rasa masin garam dan asam jawa.


Ingin mencuba masakan nasi kuning? Amie banyak kongsi paparannya di bawah ini:
Selain sambal ikan, anak-anak suka makan nasi kuning dengan ayam goreng!

Terpulanglah ikut selera masing-masing kan.
Tepuk mulut, nanti mulut akan jawab nak makan apa.... ahaks!
Wokey!
Jom solat Zohor. Lepas itu sambung BDR.

10 comments

  1. Agak2 kalau jual nasi kuning sambal ikan di Johor, boleh laku tak? Sekarang ni yang popular di JB, Nasi Kandar Royale (nasi lemak warna kuning) makan dengan lauk kari, hihi

    BalasPadam
  2. Selamat tengah hari, Kak Amie. Sedapnya nasi kuning dan lauk-pauknya.

    BalasPadam
  3. Bila dah menetap di Sabah nick baru saya perasan kenapa ada nasi kuning di Sabah.

    BalasPadam
  4. Hidangan yang sangat menyelerakan kak amie. Senang sekali masak untuk tengahari. Tengahari dah boleh rehat dah kan.

    BalasPadam
  5. Berbeza dengan nasi kuning Terengganu. Di sini kuahnya bukan sambal tapi macam kuah nasi dagang.

    BalasPadam
  6. kat tempat uncle susah jumpa nasi kuning ni...

    BalasPadam
  7. Wah nampak sangat sedap dengan sambal ikan.Untung Sabah banyak hasil laut.

    Kalau kat Kedah ada juga nasi lemak memang warna kuning. Dijual siap dibungkus surat khabar. Tapi nasi lemak kuning kedah tu tidak guna santan.

    BalasPadam
  8. macam nasi royale kedah la kan...nasi lemak warna kuning...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe