Pasta Spiral Goreng Berkrim

7:27 PG

 Layan selera anak-anak bujang dengan Pasta Spiral Goreng Berkrim.


Pasta Spiral Goreng Berkrim (Keju & Herba)

Bahan-bahan:

  • 120 gram pasta spiral - rebus dengan secubit garam hingga lembut - toskan
  • 1 tin  (290gram) sos pasta berkrim Prego
  • 1 cawan hirisan dada ayam
  • 10 kuntum cendawan butang - belah 2
  • 1 cawan hirisan brokoli
  • 1 cawan hirisan kobis bunga
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 3 ulas bawang putih cincang
  • 1 labu bawang besar cincang
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1/2 cawan air
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga terbit aroma dan layu.
  2. Kemudian masukan sos pasta berkrim Prego, dan tambahkan air. Biarkan mendidih seketika.
  3. Seterusnya masukkan hirisan dada ayam dan cendawan butang.
  4. Setelah dada ayam masak, masukkan brokoli, kubis bunga dan pasta spiral.
  5. Gaul rata, dan taburkan garam serta rata sulah.
  6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
  7. Jika suka, sewaktu menghidang boleh taburkan keju parmesan.

8 comments

  1. sukanya makan macam ni..tapi suami tak suka pasta langsung

    BalasPadam
  2. eh eh sama pulak berpasta..sedap tu spiral goreng berkrim. nyum nyum :)

    BalasPadam
  3. Sedap tu ,bujang bongsu akak suka sangat pasta.Boleh save resepi ni utk dia.

    BalasPadam
  4. Senang juga cara membuatnya tu..Nanti boleh cuba.

    BalasPadam
  5. Sedapnya. Boleh tiru resepi ni. Cuma mungkin tak tambah kubis bunga. Huhu. Kurang suka

    BalasPadam
  6. Wah nampak lazat sgt budak pun suka ni

    BalasPadam
  7. Pasta spiral kegemaran dania...kalau masak ni memang dia ulang makan sampai habis

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe