Pizza Crepe Daun Bawang

11:22 PG

Sudah 3 jam berBDR @ berWFH, marilah berehat seketika. Nanti boleh sambung tugas semula. Jemput makan Pizza Crepe Daun Bawang.



Biasanya Abang Farid beli nasi lemak atau nasi kuning. Runner sudah tentu Fairuz. Bujang satu ini memang awal bangun pagi kalau Abang Farid rancang untuk beli sarapan di luar. Firdaus pula agak lewat bangun, tapi sebaik buka mata akan terus tanya: Mommy ada apa Daus boleh makan? Amie sempat sediakan Pizza Crepe Daun Bawang. Gunakan saja crepe daun bawang yang instant tu. Amie hanya bubuh topping yang mudah disediakan saja seperti hirisan capsicum, cendawan dan bawang. Nak cepat punya pasal, potong capsicum pun besar-besar macam gajah... ahaks!


Mudah sangat nak sediakan Pizza Crepe Daun Bawang ni. Cepat masak dan sedap sangat dimakan. Anak-anak tak kisah toppingnya hanya sayur-sayuran sebab yang mempengaruhi keenakannya sudah tentulah crepe daun bawang yang crispy itu, selain sos tomato Prego dan taburan keju. Amie gunakan parutan keju Cheddar. Keju Mozarella yillek.....ahaks! Kita gunakan kuali saja. Tak perlu masuk oven. Senang cerita.

Bahan-bahan untuk 3 keping Pizza Crepe Daun Bawang:
3 keping crepe daun bawang 
1/2 biji capsicum hijau, merah & kuning - potong ikut saiz yang disukai
6 biji tomato ceri - belah 2
3 kuntum China mushroon flower - hiris nipis
1 biji bawang bombay - mayang kasar
1/2 tin sos tomato Prego 
parutan keju Cheddar secukupnya
sedikit mentega 



Cara:
  1. Oleskan sedikit mentega pada dasar kuali. Gunakan api kecil. Masukkan sekeping crepe daun bawang. Setelah masak kuning keemasan, terbalikkan.
  2. Sapu sos tomato Prego secukupnya di atas crepe daun bawang.
  3. Angkat dari dapur kuali berisi crepe daun bawang tadi.
  4. Susun bahan-bahan topping seperti capsicum merah, kuning, hijau, tomato ceri, cendawan, dan bawang.
  5. Kemudian taburkan keju Cheddar secukupnya. 
  6. Letakkan kembali kuali tadi di atas dapur. Nyalakan api dapur paling kecil dan tutup kuali.
  7. Setelah bahan topping layu dan keju cair, padamkan api dapur.
  8. Hidangkan.

Pizza Crepe Daun Bawang


Firdaus suka sangat makan. Katanya pizza sangat crispy!
Wokey!
Sambung BDR atau terus masuk dapur untuk masak tengahari?
Jangan tak tahu, tangan perempuan  ada dua saja, dan otaknya satu. Tapi kalau buat kerja, 7 benda boleh disiapkan dalam satu masa! Itulah anugerah Allah Yang Maha Esa untuk kaum Hawa.

16 comments

  1. wahh..pinggan yg byk buah2an tu the best!!

    BalasPadam
  2. Meriahnya bekfes amie... warna-warni jer tp semua berkhasiat.. insyallah

    BalasPadam
  3. Menarik pizza crepe tuuu! Teringin pula nak buat!

    BalasPadam
  4. byk buah buahan ..bestnya ratah buah..mesti kak amie dh kurus banyak nie..share pic satu..hihii

    BalasPadam
  5. nampak sedap tu amie..suka tengok warna-warni dan sihat!

    BalasPadam
  6. waaaa pizza tu nmpk colorful! sedapnyaaa

    BalasPadam
  7. Seronoknya anak-anak suka makan sayur/buah 👍

    BalasPadam
  8. Selain pizza yang mengancam tu, buah-buahan tu turut memikat tekak..

    BalasPadam
  9. Pakar memanglah mudah... Cuba uncle? Huhuhu..

    BalasPadam
  10. crepe daun bawang instant ye kak? tak pernah jumpa. kalau macam ni punya menu, siapa je yang tak suka kak amie..puas hati dengan topping macam macam tu. Tak sangka, daus suka makan sayur sayur juga. selalu budak budak tolak tepi.

    BalasPadam
  11. Menu hidangan Amie selalu menggoda tau 😋

    BalasPadam
  12. menu-menu amie semuanya menyelerakan sungguh ,kalau berjiran syok ni :) hehe

    BalasPadam
  13. Sedapnya nampak pizza crepe tu. 😊

    BalasPadam
  14. Cantik gabungan hidangan tu.. Pizza plus buahan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe