Anggur di Musim PKPB

10:45 PG

Encik Suami letakkan mesin basuh di luar rumah, di tepi kiri pintu stor. Di hadapannya pokok mangga udang, dan di sebelah kanannya pokok anggur. Menunggu pakaian diputar oleh mesin basuh, sempat selak daun-daun anggur. Nampaklah beberapa gugus kecil buah anggur yang hampir masak, tapi tak sekata.

 

Di musim PKPB ini, buah anggur tidak lebat berbuah seperti kebiasaannya. Pernah berbuah sekali di awal tahun, musim PKP yang pertama, tapi buahnya pun sama seperti musim PKPB ini pula. Ini kali kedua anggur berbuah pada tahun ini.


Di hujung sanun, beberapa biji anggur yang masak sudah menjadi rezeki haiwan. Mungkin kelawar atau burung.

Ada gugus yang baru mula belajar masak.

Barangkali pokok anggur pun mengalami tekanan di musim wabak sedang bermaharajalela ini.


Harap-harap anggur akan berbuah lebat di musim yang akan datang.

Firdaus bersama gugus anggur di pokok beberapa tahun lalu.

Ketika ini lebat jugalah buahnya dalam segugus.


Gugusnya pun tidaklah sebesar gugus anggur dalam ladang orang putih...kah!


7 comments

  1. wah seronok tanam poko anggur..bila berbuah dpt petik hasilnya....smlm br husband belikan anggur..lama juga tk mkn

    BalasPadam
  2. Pokok pun turut sama PKP agaknya sampaikan masak pun tak serentak. Bestnya

    BalasPadam
  3. Wah, sedapnya anggur. Walaupun masak tak serentak tapi menjadi juga ya

    BalasPadam
  4. Kekadang lupa jadi kismis terus atas pokoknya hehehe...

    BalasPadam
  5. waaaa, refreshing nya tgk anggur ni! bestnya ada pokok and boleh petik sendiri

    BalasPadam
  6. Bestnya tengok anggur tu!!! Seronok kan bila dapat makan hasil tanaman sendiri!!

    BalasPadam
  7. Rasa macam duduk oversea pulak tengok ada tanam anggur. Memang over the sea lah kan seberang laut. Best tu dapat tanam anggur. Elok menjadi yang dulu tu. Yang sekarang tak tahu lah apa puncanya kan. mungkin juga cuaca atau kurang baja ke?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe