Sembang Hari-Hari di Dapur
10:47 PTGCerita dari dapur lagi. Hari-hari perlu bersilat di dapur untuk sediakan hidangan keluarga. Ada ketikanya Amie terpaksa juga beberapa kali ke tempat kerja, walaupun sedang berBDR. Urusan kerja perlu diutamakan kerana Saya Yang Menjalankan Amanah (SYMA), manakala urusan keluarga perlu didahulukan pula. Kenalah bangun lebih awal, dan siapkan mana yang patut sebelum keluar. Kalau Amie pulang agak lewat, dan tak sempat masak tengahari, Abang Farid akan pesan makanan secara online. Terima kasih Abang Farid kerana sangat prihatin terhadap adik-adiknya. Fuad pula, waktu tengahari akan berehat seketika dan turun ke dapur mencari makanan. Kalau Amie belum siap masak kerana baru pulang dari tempat kerja, memang dia akan capai apa saja makanan yang boleh dijadikan alas perut sebelum sambung kembali kuliah atau kelas tutorialnya menjelang pukul 2 petang.
Sepanjang minggu ini semuanya sibuk dengan kelas online. Tidak ada seorang pun yang mahu masak lauk di dapur, kecuali pada waktu malam untuk diri sendiri. Amie sempat sediakan ayam goreng Korea untuk lauk makan tengahari. Tak ingat dah, hari apa masak ayam ini. Yang Amie ingat, cepat betul ayam terbang dari pinggan!
Ayam Goreng Korea |
Di bawah ini Mee Hoon Goreng Sosej Ayam Balck Pepper. Amie tambahkan dada ayam. Anak-anak kalau makan mee atau mee hoon memang akan cari aksesorinya. jadi kena bubuh lebih-lebih supaya tidak asyik terkais-kais mencari harta karun di bawah timbunan mee hoon.
Mee Hoon Goreng Sosej Ayam Black Pepper |
Hidangan sarapan pagi yang Amie dan Encik Suami paling suka dan tidak digemari anak-anak ialah roti wholemeal panggang dengan pisang. memang sampai ke tengahari atau ke petanglah roti pisang ini duduk atas meja, dan dipanggang semula untuk dijadikan minum petang pula.
Roti Wholemeal Panggang dengan Pisang Sempat buatkan siu mai kuah pedas berapi untuk anak-anak. Letak bawah tudung saji, dan bila buka semula hanya tinggal 3 ketul sahaja. |
Siu Mai Sayuran |
Firdaus dan Abang Farid suka sangat makan Vagetarian Udang. Nampaknya Fuad dan Fairuz terpaksa beralah sebab lambat turun ke dapur!
Udang Vagetarian Panggang Air Fryer |
Slice chicken, beli di Garden Hut. Kali ini ada cheese. Suka sangalah Firdaus makan!
Kacang Tanah Rebus |
Chocolate Balls |
Yong Tau Foo Tom Yam |
Takoyaki |
Chicken Chesnut Mushroom |
Ikan Layar Masak Kari |
Pizaa Roti Wholemeal Telur Ikan Layar Lebihan kuah kari ikan Amie gandingkan dengan Crepe Daun Bawang Sarang Burung. Sedap sangat! |
Crepe Daun Bawang Sarang Burung |
14 comments
Semuanya nampak sedap dan menyelerakan.
BalasPadamSelamat menjamu selera.
Omak ai...
BalasPadamSodap-sodap semuanya masakan cikgu..
Cantik dipandang & pastinya enak dimakan tu...
Assalamualaikum kak. waaahh sedap2 menu kali ni ye... boleh laa buat idea saya utk masak nanti. Terima kasih share.
BalasPadamterbaiklah amie santapan keluarga sedap semua
BalasPadamsemalam atie nak makan korean ayam goreng tu la..then tutup lasty pergi makan takoyaki
BalasPadamTak tahu nak komen menu mana satu kak. Menyelerakan setiap satu tu. Ayam goreng korea memang terlajak laris kalau masak. cepat habis.
BalasPadamTengok gambar pun dah nampak menyelerakan.Kreatif Amie menyediakan menu2 utk keluarga.
BalasPadamRoti panggang pisang tu anak akak dah try buat utk adek2 ,Alhamsulilah licin.
Tengok lauk udang Kak Amie baru teringat tak masak lagipun stok udang yang ada.
BalasPadam@saniahibrahim Alhamdulillah. Sedap makan panas, rasa manis semulajadi pisang tu memang rasa nak makan banyak-banyak... ahaks.
BalasPadamaaaaaa banyaknyaaa food sedap2 belaka nampak..
BalasPadamthat sosej telur tu la anak buah dok ajak buat.. menarik juga ya..
Sedapnya sosej telur tu tak sabar nak cuba buat.
BalasPadamperfume kereta
wangian kereta
pewangi
minyak wangi wanita
Teringinlah nak buat pizza roti tu
BalasPadamsyarat aqiqah
raya korban
majlis aqiqah
hepa filter
BalasPadamJom kita buat part time semasa pkp ni hehe
BalasPadamJana pendapatan
cara memulakan perniagaan
kerja sambilan di rumah