Miang Kham di Musim PKPB

11:02 PTG

Entri sebelum tidur. Dua hari lepas terjumpa daun kaduk di kampung. Bawa pulang ke rumah. Sempat beritahu adik ipar, nak buat miang kham. Apa itu, tanyanya. Amie kata, appetizer orang Thailand. Sempat adik ipar pesan, kalau kakak buat nanti nak rasa sikit. Macamanalah rasa miang kham itu!

Miang Kham


Encik Suami pun tercengang-cengang apabila kita ajak makan miang kham. Katanya, daun kaduk tu tak dicelur ke? Siap kira lagi ada berapa jenis bahan dalam dulang. Tengah-tengah ada sos, dikelilingi oleh hirisan bawang, kacang tanah panggang, udang kering panggang, hirisan cili padi, hirisan halia, hirisan limau nipis dan kelapa panggang. Cukup 7 bahan mengelilingi sos.

Selalu melihat dan mendengar cerita tentang miang kham tapi tak terlintas di hati untuk cuba menyediakannya. Satu masalah utamanya, sebab tak ada daun kaduk. Rupa-rupanya pokok kaduk banyak tumbuh subur di kampung! Pertama kali makan miang kham sewaktu jalan-jalan ke Hatyai. Banyak sungguh gerai yang menjual miang kham! Kawan-kawan hanya melihat kita makan, dan mereka tak mahu cuba. Mula-mula tak yakin juga boleh kunyah daun kaduk, tetapi kali pertama makan tak berhenti pula sehingga ke daun terakhir!
Balik LD teringat-ingat miang kham. Nak buat tapi tak ada daun kaduk (tak tahu ada pokok kaduk di kampung). Awal tahun, sekali lagi merayap ke Thailand. Kali ini ke Bangkok pula. Sudah terbayang akan makan miang kham sepuas-puasnya. Sayangnya, tak jumpa walau sehelai daun kaduk di sana!
Maka, baliklah ke LD dengan harapan, nanti kalau balik Malaya akan cabut beberapa pokok kaduk yang tumbuh bawah pokok kelapa sawit, bawa dan tanam di LD.

Rezeki Allah nak bagi siapa tahu kan?
Ajar Encik Suami bagaimana untuk makan miang kham.

Beginilah lebih kurangnya, bubuh sikit-sikit bahan 7 beradik itu di atas daun kaduk yang sudah dicuci bersih dan ditoskan hingga kering.

Kemudian bubuh sos miang kham yang rasa manis gula kabung, dan masin sos ikan itu. Ikut sukalah nak bubuh banyak mana. Dalam gambar tu nampak seco'et jew Amie bubuh. Dengan lafaz Bismillah, Encik Suami pun kunyah dan telan.
Amie tanya, macamana? Boleh terima?
Jawab Encik Suami : Boleh buatkan lagi?
Kami pun makanlah berdua di dapur. Datang anak-anak, semuanya tak mahu cuba.
Kata Encik Suami: Sedap ni kalau makan ramai-ramai.
Sahut Amie : Jomlah ke kampung. Hari tu Pak Uda pesan, kalau kita buat miang kham, dia pun nak rasa sikit.
Kata Encik Suami: Nanti telefon dulu. Suruh dia cari daun kaduk, cuci siap-siap.

Sebakul miang kham sudah sedia untuk dibawa ke kampung. Di pertengahan jalan, baru perasan terbawa daun kaduk sekali! Seronok sangat mengajar ipar dan biras serta anak-anak buah makan miang kham. Alhamdulillah. Tidak seorang pun yang mengatakan miang kham tidak boleh diterima tekak. Malah sama-sama menghabiskannya!
Meriahnya dunia masakan.
Macam-macam ada!
Sekian.
Cerita miang kham di musim PKPB.

10 comments

  1. Mmg seronok mkn miang kham beramai2, esp bila tgk mereka yg baru nk cuba..mcm2 expresi..hehe..

    BalasPadam
  2. mkn miang kham ni dah mkn colek2 pualk hehee..xpernah cuba mkn..lg miang kham ni kak.

    BalasPadam
  3. makanannya sangat sedap, ini pertama kali saya melihatnya

    BalasPadam
  4. Miang kam ni bagi yg tak suka ulam mmg payah nk telan... lagila budak2 kak heheheh zseronok makan ramai2 kan

    BalasPadam
  5. Kat sini ada org jual jugak tu sis tp kakmim x penah lg try.. hehehe

    BalasPadam
  6. Tak pernah cuba ..mungkin sebab saya tak makan ulam, sayur pun memilih, ni kalau orang paksa makan mau menangis saya. Haha.

    BalasPadam
  7. Wah, sedap mengunyah ni.. Aroi ching ching la eee.....

    BalasPadam
  8. Lama dah teringin nak makan miang kham tapi belum ada rezeki lagi. Daun kaduk memang susah nak jumpa. Nampaknya miang kham ni sedap walaupun dari segi rupanya ramai tak yakin boleh telan.

    BalasPadam
  9. Tak berjaya lagi nak mencuba miang kham nie..

    BalasPadam
  10. Semoga covid cepat berakhir. Boleh kita ke Thailand makan Miang Kham lagi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe