Roselle @ Asam Belanda Kering

1:37 PTG

Beberapa hari lepas, beli 2 kilogram buah roselle atau buah asam Belanda di pasar. Zaman remaja purbakala, buah asam ini tak perlu dibeli. Pokoknya pun banyak tumbuh di kebun bersama sayur bayam dan terung pipit. Bonda selalu gunakan daun asam ini untuk masak dengan batang keladi. Kalau kami ke kampung Encik Suami, biras suka sediakan minuman teh panas bercampur roselle kering. Sambil menikmati aroma teh yang ringan, rasa jugalah sedikit masam-masam roselle dalam minuman. Sedap! Kalau dah suka minuman begitu, eloklah buat sendiri roselle kering. Boleh minum selalu.

Buah Roselle @ Asam Belanda





Leraikan kelopak roselle dan piashakan dari bijinya. Buah roselle yang sudah dihuni oleh makhluk asing, tak perlu diambil. Kemudian bilas dan toskan hingga kering.



Jemur kelopak roselle di bawah pancaran matahari. 



Kelopak roselle pada hari jemuran yang kedua. Cuaca tak berapa panas, jadi agak lambat sedikit kelopak roselle kering


Kelopak roselle setelah 4 hari dijemur. 



Kelopak roselle sudah kering, dan boleh disimpan. Amie simpan dalam peti sejuk. Amie suka renih serbuk teh dengan gula batu dan daun pandan. Boleh masukkan sedikit kelopak roselle kering bersama    serbuk teh yang sedang direnih. 

Abang Farid pernah membuat kajian tentang roselle , dan menghasilkan mini thesis peringkat sarjana muda di UKM. Katanya, roselle anti obesity

13 comments

  1. rasa macam dah lama gila saya tak minum roselle..entah bila kali terakhir..

    BalasPadam
  2. Sisyat ada tanam belakang rumah..kebun kecil sekangkang kera. dapat la buat minum. isi dalam botol pati dia tu then share ngn jiran2 :-)

    BalasPadam
  3. Baru saya tahu nama lain bagi roselle ni asam belanda, kak.

    BalasPadam
  4. Tak pernah pulak minum roselle buat sendiri macam ni.
    Pernah minum jus roselle yang dah siap botol je

    BalasPadam
  5. anti obesity tu yg best..dah lama tk minum air roselle ni..

    BalasPadam
  6. Saya suka minuman roselle... Masak dengan gula pekat-pekat buat kordial. Uish sedap minum sejuk-sejuk.

    BalasPadam
  7. Mcm2 boleh buat dgn roselle ni amie, akk guna buat sambal, jus, jam, sos. Sambal roselle ni hampir sama dgn rasa sambal itam pahang.

    BalasPadam
  8. Saya beberapakali juga mengkinaumai teh rosella, kak.
    Rasanya ada asam-asamnya.

    Enaknya badan terasa jadi lebih rileks keesokan harinya setelah malam minum teh rosella.

    Kalau dibuat sambal, atau hidangan kain aku belum pernah nyobain.

    BalasPadam
  9. Sedap tu kak amie buat air roselle campur gula batu dan daun pandan. Farid fakulti apa kak amie? husband pun bab kaji mengkaji juga kat UKM tu :)

    BalasPadam
  10. Roselle ni kalau anak-anak kecil gantikan air ribena mirip rasanya.

    BalasPadam
  11. @Azhafizah MN Fakulti Sains & Teknologi, tapi dah grad tahun 2017, sambung masters di UTP pula.

    BalasPadam
  12. pokok roselle blakang rumah nenek dah nampak nak berbuah..
    boleh cuba ni selalu buat jem je..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe