Sarapan Bubur Nasi Jagung dengan Telur Seribu Tahun & Sambal Garing Udang Geragau

10:09 PG

Sekarang sudah pukul 10 pagi. Masa untuk berehat seketika dari berBDR. Bertemu lagi di pagi Rabu yang cerah. Nyaman saja suasana pagi di LD.  Alhamdulillah. Moga hari ini ceria-ceria sahaja di samping keluarga dan tugas yang digalas. Jangan lupa alas perut terlebih dahulu sebelum beraktiviti. Amie sediakan sarapan Bubur Nasi Jagung dengan Telur Seribu Tahun & Sambal Garing Udang Geragau.

Bubur Nasi Jagung dengan Telur Seribu Tahun & Sambal Garing Udang Geragau

Tak cukup dengan telur seribu tahun, tambah lagi dengan telur masin. Tak cukup pedas dengan sambal garing udang geragau, tambah lagi dengan cili padi! Pucuk selasih duduk jew bertenggek memayungi telur masin! Isshh...issshhh! Asyik rasa tak cukup saja ye .... ahaks!

Firman Allah dalam Surah As-Saba' :13 yang bermaksud:
'Dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba-Ku yang bersyukur.'

Marilah kita menjadi hamba-Nya yang sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang Allah beri. Sudahkah anda bersyukur hari?

12 comments

  1. SA tak pernah lagi makan telur seribu tahun tu Kak Amie, tak pernah dengarla...buat macam mana tu? sedap tak?

    BalasPadam
  2. bubur nasi jagung, 1st time dengar tapi dah boleh agak mesti sedap ni amie nanti kak ana nak try lah :)

    BalasPadam
  3. bubur nasi makan dgn telur masin,sedap

    BalasPadam
  4. Saya belum pernah cuba makan telur hitam tu. Pernah beli hendak mencuba tetapi belum ada keberanian... Nampak macam jelly hitam cantiknya lahai...

    BalasPadam
  5. Kak Amie, saya selalu tengon telur 1000 tahun tu tapi tak pernah cuba rasa atau beli. Bubur nasi jagung tu nampak menarik sangat 😊

    BalasPadam
  6. Telur 100 tahun apa rasa dia ye. Kat mana jual tu

    BalasPadam
  7. macam macam topping ditambah penyedap rasa. Tak pernah lagi saya makan bubur nasi jagung. Mesti rasa manis sebab tu perlu ada sambal dan segala rencah.

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah dapnya baru tau ada telur seribu tahun

    BalasPadam
  9. telur seribu thn tu jarang tgk org makan.. memang tak tahu asalnya

    BalasPadam
  10. first time tengok telur 1000 tahun itu.. macam manakah rasanya..

    BalasPadam
  11. Saya tak lalu nak makan telur seribu tahun tu. Sebab bau kot. Tapi ramai je orang suka

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe