Ayam Masak Ungkep

7:58 PTG

Jumpa lagi dalam perkongsian resepi warisan nenek moyang yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Tak lain tak bukan resepi Ayam Masak Ungkep, masakan tradisional yang terkenal dalam masyarakat Jawa di Malaya. Kalau dapat kuah ungkep yang berminyak-minyak itu pun dan sedap sangat makan dengan nasi putih.
Anak-anak pun sukakan masakan ini. Mengolahnya pun mudah saja, yang penting masak dengan api perlahan sehingga ayam empuk dan terbit minyak. Jangan lupa tutup kuali ketika memasaknya. Kalau tak tutup kuali namanya bukan ayam masak ungkep tau sebab ungkep dalam bahasa Jawa bermaksud tutup. Jadi, bila diungkep atau ditutup ketika proses memasak, maka terkepunglah segala aroma dan rempah-rempahan dalam kuali, sebati dan meresap ke dalam ayam tadi sehingga masak. 

Ayam Masak Ungkep

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam sederhana besar (lebih kurang 1.4 kg) - potong 10-12 ketul - bersihkan - lumur dengan sedikit garam dan kunyit - perap 30 minit
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
30 biji cili padi kampung 

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta serai sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Setelah ayam kelihatan layu dan berubah warna, tuangkan air.
  3. Setelah masakan mendidih, tutup kuali dan perlahankan api dapur.
  4. Kacau sekali-sekala agar masakan tidak hangus. kekeringan atau hancur.
  5. Apabila ayam telah masak, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Setelah terbit minyak, padamkan api dapur. Jika suka kuah menjadi kering, boleh panjangkan masa memasak. 
Ayam Masak Ungkep sentiasa di hati!

6 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe