ADSENSE

Jumaat, 27 November 2020

Sambal Penyet Versi PKPB

Sambal tomato sudah habis.  Fuad dan Fairuz tercari-cari sambal di dapur! Katanya, kenapa Mommy tak buat sambal lagi? Fuad dan Fairuz suka sangat makan nasi ayam penyet, dan nasi lalap. Kalau makan di luar, macam-macamah rasa sambal penyet, dan rasanya pun sama saja kalau dihidangkan dengan nasi ayam penyet atau nasi lalap. Bezanya dari satu restoran dengan restoran lain ialah rasa kepedasannya. Ada yang terlalu pedas sehingga meleleh air mata Fairuz menahannya. Ada yang kurang pedas, dan apabila terjumpa sambal penyet kurang pedas memang selalunya Fairuz minta tambah!

Jom kita buat sambal penyet. Hari ini mendung sepanjang hari. Hujan hingga ke petang. Masih lagi gantung periuk sebab dua hari ini dapat undangan ke majlis kesyukuran. Malam tadi di rumah kakak ipar, hari ini di rumah adik ipar pula. Jadi, dapur yang tak berasap kita asapkan dengan Sambal Penyet Versi PKPB. Saja jew guna istilah versi PKPB, yang kononnya membawa maksud gunakan apa sahaja bahan yang ada di dapur... ahaks! Oleh kerana tidak ada buah tomato biasa, Amie gunakan tomato ceri dan tomato kampung saja. Tidak ada sukatan tertentu yang Amie kongsikan. Amie hanya kongsi bahan sahaja. Orang kata masak main campak-campak. 

Sambal Penyet Versi PKPB


Cili minyak & cili merah.

Belacan, bawang besar, bawang putih dan bawang merah.

Tomato ceri & tomato kampung



Seperti biasa, goreng bahan-bahan di atas. Amie gunakan sedikit minyak sahaja nak bagi semua bahan layu sahaja sebab selepas itu Amie tumis semula. Mula-mula Amie goreng kesemua bawang dan apabila bawang nampak layu, Amie masukkan belacan.  Apabila belacan terbit aroma, Amie angkat kedua-duanya dan toskan. Tomato dan cili padi serta cili merah itu Amie goreng sekali dan setelah layu, angkat, kemudian toskan. Oleh kerana kuantitinya agak banyak, tak laratlah nak tumbuk dengan lesung....kah! Jadi Amie kisar saja. Kisar kasar-kasar.
Gunakan semula minyak bekas gorengan kesemua bahan tadi. Panaskan minyak tadi dan masukkan kesemua bahan kisar. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.  Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak.
Fuad dan Fairuz kata sambal penyet tak berapa sedap sebab tak pedas! Tak mengancam... ahaks. Yang nak makan pun anak-anak, jadi Amie ikutkan sajalah selera mereka. Amie goreng cili padi kampung, kisar dan masukkan ke dalam kuali berisi sambal penyet yang sudah siap. Masak sekali lagi.

Cili padi tambahan

Sambal penyet dah siap. Sekali lagi tukang rasa beri komen. Fuad kata, ada sesuatu yang Mommy tak masukkan dalam sambal. Walaupun tidak terdapat dalam kebanyakan resepi sambal penyet, tapi Amie tahu apa bahan tersebut. Di akhir sentuhan dalam masakan sambal, biasanya keluarga sebelah Encik Suami akan perahkan jus limau nipis. Yang ada hanya limau kapas, jadi Amie perahkan sedikit jus limau kapas. Tak perlu banyak, cukuplah sekadar rasa asam saja. 


Tak dapat dijangkakan, berapa hari sambal penyet ini boleh bertahan.

14 ulasan:

Seri Kandi Di Tanah Jauhar berkata... Reply To This Comment

Nampak sungguh menyelerakan. Sambal penyet paling sedap pernah Kita makan ialah buatkan maid ibu mertuaku, sungguhhhhhh wallaweiii

mama sara nur berkata... Reply To This Comment

nasi penyet memang sedapp , sukaaa he hee
kat keramat ni ada satu gerai ni selalu juga beli sambal, ayamnya sedappp

Atul Hamid berkata... Reply To This Comment

mesti pedasni..... kalau Atul makan, mau berair mata hehe

Puan Hazel berkata... Reply To This Comment

Semua bahan ada dalam peti ais, cili pulak takde. Kecur dah ni nampak sambal penyet ni.

Warisan Petani berkata... Reply To This Comment

Nampak sedap kejadiannya

Cik Matahariku berkata... Reply To This Comment

saya dan anak-anak suka sambal penyet ni, tapi tak boleh buat selalu sebab en suami tak suka sangat..huhu..

Syaz Eym berkata... Reply To This Comment

Anak2 makan pedas ye? Sedapnya nampak sambal tu 😘

NA berkata... Reply To This Comment

Saya pun baru belajar buat sambal penyet masa PKP bulan Mac. Oh ya ada guna limau ya, saya ingat tomato sahaja untuk sedikit masam.

Amie berkata... Reply To This Comment

NA, kalau dah ada rasa masam tomato tak perlu tambah bahan lain UTK masamkan lagi. Jus limau tu saya tambah sebab tekak anak-anak memang sukakan masam limau nipis.

Nor Azimah Ali berkata... Reply To This Comment

Mesti mengamcam kaw2 ni, makan dengan nasi panas2, ada ikan goreng lawan ulam timun pun rasanya dah cukup sedap kan Amie.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Sambal ayam penyet ni wajib ada kat rumah. tak selera makan kalau tak ada sambal pedas pedas ni. pembuka selera sebenar :) saya pun buat 2 kali masak macam kak amie cuma tak letak belacan dan limau.

TukangKebun berkata... Reply To This Comment

Terus rasa air liur meleleh.
Wah Terima Kasih banyak2 kongsi resepi Kak.

Diana Rashid berkata... Reply To This Comment

Cili padi tu yang buat rasa menyengat tu..

lisa berkata... Reply To This Comment

Kena Cuba ni.tq.