ADSENSE

Sabtu, 28 November 2020

Pulut Kuning Ayam Panggang & Bubur Merah

Kelmarin Amie ikut google meet yang dijadualkan bermula dari pukul 8 pagi, berakhir pada pukul 4 petang. Kenduri kesyukuran di rumah adik ipar bermula selepas solat Asar. Waktu solat Asar di LD pada pukul 3:19 petang. Jadi Amie tak dapat ikut ke kampung. Encik Suami dan anak-anak sahaja yang pergi ke kampung, sementara Fairuz tertidur  di dalam bilik sebab keletihan pulang dari laut bersama abang sepupunya.

Menjelang senja Encik Suami pulang dari kenduri, dengan membawa pelbagai oleh-oleh. Ada kuih-muih, lauk-pauk dan nasi, bubur merah, jajan, buah-buahan dan minuman kotak. Kata Encik Suami, semua adik-beradiknya dapat sekor ayam panggang dengan nasi kuning. Adik ipar buat majlis kesyukuran smpena naik pangkat isterinya, iaitu biras Amie.

Ayam panggang nan seekor itu kami simpan dalam peti sejuk. Semua sudah kenyang makan di rumah adik ipar. Kata Encik Suami, esok pagi boleh panaskan ayam panggang dalam oven. Pulut pun panaskan semula dalam periuk pengukus.

Pagi tadi, Amie lewat bangun. Encik Suami sudah keluar bekerja. Jadi, Amie panaskan pulut kuning dan ayam panggang pada pukul 12 tengahari, sementara menunggu Encik Suami pulang dari kerja. Jadi, makanan tidaklah terlalu panas sebab baru keluar dari oven dan periuk pengukus. Abang Farid order makan tengahari secara online. 


Pulut Kuning & Ayam Panggang


Pulut Kuning & Ayam Panggang sempena kenduri kesyukuran.


Ayam Panggang dipanaskan semula dalam oven.



Pulut Kuning dipanaskan semula dengan cara mengukus.




Kalau sebelah keluarga Amie, ada bubur merah, keluarga sebelah Encik Suami pun ada juga. Bezanya bubur merah sebelah Encik Suami gunakan beras pulut, kami pula gunakan beras biasa. Motifnya sama saja, sempena majlis kesyukuran.

Terima kasih adik ipar dan biras kesayangan kami. Moga terus maju dalam kerjaya. 
Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa.

14 ulasan:

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

pulut kuning sedap juga di makan dengan ayam panggang. Menggoda betul ayam panggang kak amie tu. Lama juga tak makan bubur merah. Rasannya zaman kecil kecil je dulu pernah makan. Sedap sedap menu di majlis kesyukuran.

Nor Azimah Ali berkata... Reply To This Comment

Wah rezeki tu dapat pulut kuning dengan sekor ayam panggang, boleh makan sampai kenyang.

iamaSlowRunner berkata... Reply To This Comment

Wah, sedapnya pulut kuning. Saya tak pernah makan dengan ayam panggang. Biasa makan dengan rendang ayam atau daging. Alhamdulillah, rezeki. :)

TukangKebun berkata... Reply To This Comment

Syukur Alhamdulillah rezeki ayam panggang seekor.

namakucella berkata... Reply To This Comment

Semua nampak sedap
Kamoung saya ada bubur ni terutama musim menjai padi, tapi hanya putih tiada merah. Gula garam santan semua dilebur sekali. Sejak merantau baru kenal bubur putih merah ni. Menarik

uncle gedek berkata... Reply To This Comment

bubur merah ni memang uncle suka!

Fizah Abdul Halim berkata... Reply To This Comment

Sedap betul tengok semua menu tu :)

Syaz Eym berkata... Reply To This Comment

Wahh terletak je ayam nya😁

Seri Kandi Di Tanah Jauhar berkata... Reply To This Comment

Alhamdulillah, perkongsian rezeki yang begitu bermakna

Kakmim berkata... Reply To This Comment

Setiap keuarga dpt seekor... alhamdulillah semoga murah rezeki keluarga ipar biras amie.. kursus apa tu amie berGM dr pg ke ptg 😅

Siti Yang Menaip berkata... Reply To This Comment

hidangan pulut memang fevret !! gu dengan apa pun cheq suka
ikan masin pun layann..

Amie berkata... Reply To This Comment

Kakmim,
Ada dua kursus, yang pagi hingga tengahari dari jabatan, sambung pukul 2 hingga petang dari spa.

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

pulut dgn ayam gulai ,terliur

Diana Rashid berkata... Reply To This Comment

dah lama tak makan pulut dan ayam panggang macam ni. Kalau ada majlis apa2 memang pulut tu kena ada. Tapi ayam panggang jarang2 kami buat.selalunya buat gulai daging dan telur rebus je.