Mi Udon Kuah Laksam Idea Tukang Kebun

8:38 PG

Selamat berhujung minggu. Sama saja suasananya seperti hari-hari biasa sebab asyik terperap dalam rumah. Pagi ini awal bangun, dan sempat buat kuah laksam yang dihidangkan bersama mi udon. Encik Suami suka sangat makan, sampai menambah dua tiga kali! Idea ini dicadangkan oleh rakan blogger kita, Tukang Kebun dari Kebun Bahagia Bersama. Suka sangat baca tulisannya, tentang pelbagai pengalamannya berada di luar negara. Membaca catatannya yang walaupun tertunggak dari tahun-tahun sebelumnya, memberikan kita banyak ilmu pengetahuan di samping memahami budaya terutamanya masyarakat Jepun. Terima kasih Tukang Kebun. Idea menjadikan mi udon sebagai pengganti laksam telah pun Amie realisasikan. Sebenarnya dua hari lepas pun Amie sudah cuba, dan Alhamdulillah hasilnya memang tidak mengecewakan. Amie bawa ke kampung mi udon kuah laksam untuk biras Amie. Dia yang memang suka makan laksam, sangat suka makan walaupun digantikan dengan mi udon.
Terima kasih banyak-banyak buat Tukang Kebun!

Mi Udon Kuah Laksam

Mi Udon 

Kuah Laksam

Pelengkap Mi Udon Laksam

Anak-anak sarapan sandwich saja.

Biasanya di pagi minggu kami akan ke pasar tani. Oleh kerana semua pasar di tutup termasuk pasar ikan di LD, jadi Encik Suami ajak jalan-jalan ke kampung. Dah isi perut, eloklah makan angin pula!


6 comments

  1. masuk jugak dengan mi duon kuah laksam... hii

    BalasPadam
  2. Anak-anak tidak suka laksam ya?
    Wah nasi baik sesuai mee udon dengan kuah laksam.

    BalasPadam
  3. sandwich tu punya presentation.. kalah breakfast coffee shop!

    BalasPadam
  4. tak pernah nampak tak sedap menu dari Kak Amie :)

    BalasPadam
  5. mee udon saya suka makan. tapi laksam saya tak makan. Mungkin boleh cuba mee udon dengan kuah laksa utara. mesti sedap juga :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe