ADSENSE

Isnin, 30 November 2020

Lada (Sambal) Versi Orang Sabah

Pernah dulu Amie kongsikan resipi lada. Orang Sabah panggil sambal kicap dan yang sewaktu dengannya itu sebagai 'lada' . Ada macam-macam jenis  'lada'  yang biasa Amie jumpa di daerah LD. Versi lada yang lepas boleh lihat di sini : Lada.... Ya Cerita Lada di Negeri Sabah! 

Tidak lengkap rasanya kalau makan mee atau mee hoon goreng, atau mee hoon sup, atau bakso, sup tulang atau juga coto Makassar tanpa kehadiran lada. Kalau kami bersarapan di kantin, biasanya sarapan mee hoon atau mee goreng, memang benda pertama kami cari ialah lada. Kadang-kadang berlarutan hingga berhari-hari orang kantin tak sediakan lada. Jadi, ada di antara kami yang sukarela bawa lada dari rumah. Ada yang jual lada dalam botol. Akhirnya berniaga ladalah di tempat kerja. Laku keras pula tu! Ada sahaja permintaan setiap minggu.

Kali ini Amie kongsikan resipi lada yang Amie suka makan bersama mee hoon goreng, dan juga masakan bersup termasuk bubur juga. Tidak semua restoran atau warung makanan menyediakan lada begini. Kalau Amie jumpa lada yang Amie suka ini terutama di Restoran Dilla, memang tak lepas peluang bubuh banyak-banyak dalam mee hoon sup tulang!

Wokey!

Bahan asasnya tak banyak. Hanya cili padi, bawang putih dan limau kasturi. Cili padi nak gunakan yang merah semua pun boleh. Nak gunakan semua hijau pun boleh. Kalau sukakan rasanya yang pedas menyengat, gunakan cili padi kampung. Gunakan bawang putih sahaja, tak perlu bubuh bawang merah. Limau kasturi boleh gantikan dengan limau nipis. Boleh juga gunakan cuka, atau campurkan jus limau dengan cuka. Garam / gula / perasa pilihan bubuhlah ikut citarasa masing-masing. Kemudian kisar halus. Siap. Di bawah ini Amie kongsikan sukatan bahan yang boleh digunakan untuk sekali hidangan keluarga.


Bahan asas lada: Cili padi, bawang putih dan limau kasturi.


Inilah hasilnya. Jika sukakan rasanya yang lebih masam, boleh tambahkan jus limau kasturi atau jus limau nipis. Lada ini juga boleh dihasilkan dengan menambahkan kicap. Biasanya kalau Amie ingin buat lada kicap atau kicap lada seperti gambar di bawah, Amie tidak bubuh garam / gula atau perasa lain. Amie hanya tuangkan Kicap Cap Kipas Udang atau Kicap Habhals yang sudah cukup rasa lemak manisnya itu. Hanya perahkan jus limau kasturi atau limau nipis saja.


Kicap lada

Kicap lada dah siap.


Agak lama juga Encik Suami tidak meminta suhun sup. Amie sangka selepas baik luka bisul di kakinya, sudah tidak ada permintaan masakan bersup seperti dulu. Tiba-tiba pagi tadi, Encik Suami ke dapur cari suhun dan letak di meja. Kita pun layan sajalah selera anak-beranak. Satu masakan sarapan untuk anak-anak dan satu lagi sup suhun untuk Encik Suami. Encik Suami makan sup suhun dengan kicap lada. Nampak macam sedap jew Encik Suami makan, kita pun tumpang sekaki.

Sup suhun campur fillet ikan dori dan telur serta sayur-sayuran.

Gambar atas dan bawah ini gambar 'lada' versi lain pula. Ada tambahan halia muda di dalamnya. Lada ini lebih pekat. Kalau nak makan, tuang sedikit dan perahkan jus limau atau perasa lain. Nak bubuh kicap pun boleh.



Sekian.
Cerita lada dari Negeri Sabah di Bawah Bayu.

17 ulasan:

mama tisya berkata... Reply To This Comment

mcm2 jenis sambal lada....tp btul tu kalo mcm meehun goreng, mehun sup,kena ada cili kicap

Siti Yang Menaip berkata... Reply To This Comment

sos sos pencicah / sambal wajib ada.. saya x suka makanan pedas
tapi saya akui kalo x pedas x kick la.. kena gak calit sikit..

Kakmim berkata... Reply To This Comment

sambal lada sabah yg merah tu mmg utk mkn bakso... pedas2 masam gitu.. i likeee

Nor Azimah Ali berkata... Reply To This Comment

Org Teganu pun panggil lada Amie, org nismilan panggil lado hihi..org key ell panggil cili,jadi kita dok key ell panggilla cili juga.
Sambal kicap yg amie buat tu saya pun selalu buat, memang sedap lawan dgn jenis sup2 ni, makan nasi cicah ikan goreng, sup sayur pun dah cukup.

Tapi sambal lada mcm kt bawah tu tak pernah jumpa lagi, thanks Amie. Rasa nak buat stok jugalah.

Seri Kandi Di Tanah Jauhar berkata... Reply To This Comment

berkali2 telan ailio baca kisah lada amie

nayfatimahrasyid berkata... Reply To This Comment

Sedappp nyer... Hijau hujan nie makan apa pon sodappp ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Sunah Sakura berkata... Reply To This Comment

ohhhh sedap ni makan dengan bihun sup!

saniahibrahim berkata... Reply To This Comment

Nak buat lada tu,memang taruk bawang putih lebih ke Amie?.Yalah lain tempat lain caranya kan.

iamaSlowRunner berkata... Reply To This Comment

Lada yang guna bawang putih, cili padi dan limau kasturi tu cuma blend saja, tak perlu masak ke, Amie?

Amie berkata... Reply To This Comment

Saniah Ibrahim,
Terpulang nak bubuh lebih atau kurangkan. Ikut citarasa. Keluarga belah suami memang selalu bubuh lebih.

Amie berkata... Reply To This Comment

IamaSlowRunner,
Ya, kisar saja tak perlu masak. Saya ikut cara orang sini buat.

namakucella berkata... Reply To This Comment

Wah, lada halia tu saya suka sangat cikgu...
Tapi satu yang saya nampak perbezaan ketara bila makan mihun sup, diKK mesti ada letak timun hiris atasnya macam dalam laksa kat semenanjung.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

ohh macam tu caranya. Gunakan banyak bawang putih. Sup ada sambal lagi sedap rasa dia. Baru bertambah tambah makan..pertama kali saya tahu sambal lada letak halia juga.

Diana Rashid berkata... Reply To This Comment

Kalau makan nasik ke mee ke saya pun suka letak lada. kalau rajin buat lada jeruk. Siap kan sekali 1 bekas sambal belacan untuk stock 3,4 hari. Sambal kicap dan sos cili kurang laku kat rumah ni. Tapi kalau sambal memang kena ada je .

adianiez AIDA berkata... Reply To This Comment

sgt wajib ada kicap cili padi bila makan sup.
baru menyengat!
sama. aida pun guna cili padi & bawang putih saje.
then gaul kan dgn kicap. simpan byk2.
nak makan, baru la letak air perahan limau ke, apa ke.

SalbiahM berkata... Reply To This Comment

Teringat pulak cili kicap orang Johor. Cuma kalau versi Johor lagi pedas. Makan bihun sup memang wajib letak. Tengok yang versi Sabah ni lapar plak

mamapp berkata... Reply To This Comment

Ooo dipanggil lada ye. Lebih kurang sambal kicap johor juga cuma kitaorg biasanya goreng dulu semua Bahan sebelum blend