Pulut Kuning Ayam Panggang & Bubur Merah

2:30 PTG

Kelmarin Amie ikut google meet yang dijadualkan bermula dari pukul 8 pagi, berakhir pada pukul 4 petang. Kenduri kesyukuran di rumah adik ipar bermula selepas solat Asar. Waktu solat Asar di LD pada pukul 3:19 petang. Jadi Amie tak dapat ikut ke kampung. Encik Suami dan anak-anak sahaja yang pergi ke kampung, sementara Fairuz tertidur  di dalam bilik sebab keletihan pulang dari laut bersama abang sepupunya.

Menjelang senja Encik Suami pulang dari kenduri, dengan membawa pelbagai oleh-oleh. Ada kuih-muih, lauk-pauk dan nasi, bubur merah, jajan, buah-buahan dan minuman kotak. Kata Encik Suami, semua adik-beradiknya dapat sekor ayam panggang dengan nasi kuning. Adik ipar buat majlis kesyukuran smpena naik pangkat isterinya, iaitu biras Amie.

Ayam panggang nan seekor itu kami simpan dalam peti sejuk. Semua sudah kenyang makan di rumah adik ipar. Kata Encik Suami, esok pagi boleh panaskan ayam panggang dalam oven. Pulut pun panaskan semula dalam periuk pengukus.

Pagi tadi, Amie lewat bangun. Encik Suami sudah keluar bekerja. Jadi, Amie panaskan pulut kuning dan ayam panggang pada pukul 12 tengahari, sementara menunggu Encik Suami pulang dari kerja. Jadi, makanan tidaklah terlalu panas sebab baru keluar dari oven dan periuk pengukus. Abang Farid order makan tengahari secara online. 


Pulut Kuning & Ayam Panggang


Pulut Kuning & Ayam Panggang sempena kenduri kesyukuran.


Ayam Panggang dipanaskan semula dalam oven.



Pulut Kuning dipanaskan semula dengan cara mengukus.




Kalau sebelah keluarga Amie, ada bubur merah, keluarga sebelah Encik Suami pun ada juga. Bezanya bubur merah sebelah Encik Suami gunakan beras pulut, kami pula gunakan beras biasa. Motifnya sama saja, sempena majlis kesyukuran.

Terima kasih adik ipar dan biras kesayangan kami. Moga terus maju dalam kerjaya. 
Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa.

15 comments

  1. pulut kuning sedap juga di makan dengan ayam panggang. Menggoda betul ayam panggang kak amie tu. Lama juga tak makan bubur merah. Rasannya zaman kecil kecil je dulu pernah makan. Sedap sedap menu di majlis kesyukuran.

    BalasPadam
  2. Wah rezeki tu dapat pulut kuning dengan sekor ayam panggang, boleh makan sampai kenyang.

    BalasPadam
  3. Wah, sedapnya pulut kuning. Saya tak pernah makan dengan ayam panggang. Biasa makan dengan rendang ayam atau daging. Alhamdulillah, rezeki. :)

    BalasPadam
  4. Syukur Alhamdulillah rezeki ayam panggang seekor.

    BalasPadam
  5. Semua nampak sedap
    Kamoung saya ada bubur ni terutama musim menjai padi, tapi hanya putih tiada merah. Gula garam santan semua dilebur sekali. Sejak merantau baru kenal bubur putih merah ni. Menarik

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah, perkongsian rezeki yang begitu bermakna

    BalasPadam
  7. Setiap keuarga dpt seekor... alhamdulillah semoga murah rezeki keluarga ipar biras amie.. kursus apa tu amie berGM dr pg ke ptg 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakmim,
      Ada dua kursus, yang pagi hingga tengahari dari jabatan, sambung pukul 2 hingga petang dari spa.

      Padam
  8. hidangan pulut memang fevret !! gu dengan apa pun cheq suka
    ikan masin pun layann..

    BalasPadam
  9. dah lama tak makan pulut dan ayam panggang macam ni. Kalau ada majlis apa2 memang pulut tu kena ada. Tapi ayam panggang jarang2 kami buat.selalunya buat gulai daging dan telur rebus je.

    BalasPadam
  10. Sedapnya dh lama tak makan mcam ni.. teringin

    Permohonan ke luar negara online kpm - ini peluang anda untuk belajar di oversea.
    Doktor Veterinar malaysia peluang kerjaya lumayan sebagai Doktor haiwan
    Senarai Program asasi untuk jurusan sains yang ditawarkan oleh ipta.
    Here is the 5 top reasons to take A-level in malaysia

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe