Resipi Yong Tau Foo Kuah Sedap dengan Kuah Hitam dan Kuah Merah
10:20 PG
Menu berbuka puasa dengan yong tau foo ini Amie buat minggu lepas, tapi baru sempat dijadikan paparan pada hari ini. Kalau dah hampir sangat waktu berbuka baru siap masak, memang kadang-kadang tak sempat ambil gambar. Untuk hidangan yong tau foo kali ini, Amie tambahkan beberapa bahan hasil air tangan sendiri seperti chee cheong fun (kuey teow gulung), kacang bendi, cili, terung dan sotong sumbat isi ikan.
Pelbagai bahan boleh digunakan untuk dihidangkan, dan yang terpenting sekali sudah tentulah kuah yong tau foo. Gambar di bawah ini merupakan yong tau foo yang Amie sediakan untuk berbuka puasa pada tahun sebelumnya. Boleh klik di sini untuk melihat resipinya : Yong Tau Foo & Kuah Sedap! Amie kongsikan resipi kuah yong tau foo daripada Emy Haznida.
Ada dua jenis kuah yang perlu disediakan iaitu Kuah Hitam dan Kuah Merah.
Kali ini Amie ubahsuai sedikit resipi kuah tersebut.
Antara bahan yang menjadi keluarga yong tau foo kami termasuklah salmon fish ball, taro fish ball, udang, sotong ball dan sebagainya.
Jom kita lihat resipi Kuah Hitam di bawah ini.
Bahan-bahan untuk Kuah Hitam:
2 sudu besar taucu
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar gula kabung
3 cawan air
Cara:
1. Campurkan semua bahan dan kisar hingga halus.
2. Masak di atas api sehingga mendidih dan hampir pekat.
Bahan-bahan untuk Kuah Merah:
1/2 cawan kacang tanah - goreng - kisar halus
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
3 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan lain :
2 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar cili kisar (jika ingin lebih pedas tambahkan cili padi)
3 sudu besar minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama cili kisar.
2. Setelah terbit minyak, masukkan semua bahan yang lain.
3. Masak sehingga kuah mendidih dan menjadi sedikit pekat.
Apabila Kuah Hitam dan Kuah Merah sudah siap, bolehlah kita hidangkan bersama bahan-bahan yang lain. Jika ada kacang tanah goreng lebihan, bolehlah tumbuk dan tabur di atasnya bersama bijan yang telah disangai terlebih dahulu.
Yong Tau Foo, menu kegemaran kami sekeluarga. Kalau balik kampung memang tak akan lepaskan peluang membelinya di pasar malam. Jarang Amie jumpa yong tau foo di LD. Pernah sekali terjumpa di pasar tani. Amie beli dan bawa pulang. Sedapnya! Selain kuah hitam dan kuah merah, ada sambal cili padi dengan bawang putih! Siap dengan limau kasturi lagi! Lain kali kalau rajin buat yong tau foo lagi, Amie akan sediakan juga sambal yang sama seperti yang Amie pernah beli di pasar tani LD.
Menyediakan yong tau foo tidaklah rumit sangat, tapi jarang sangat Amie buat walaupun sebenarnya selalu rasa nak makan!
6 comments
fuhhhh mantap sangat kak, kalah kat kedai...
BalasPadammacam-macam pilihan sangat nih..
nak save lah resepi kot teringin nk buat sos nya nnti
wow Amie..terbaik ni!
BalasPadamTq Kak Amie...lama dh cari resipi yong tau foo mcm kat Malaya...nanti nak try resipi akak nie...
BalasPadamsedapnya yong tau fu. biasa beli kat pasara malam je. nak membuatnya belum lagi rajin. kalau rajin nanti bolehlah jengah blog akak ni tengok resepi
BalasPadamDana,
BalasPadampuas hati buat sendiri, cuma kena rajin sediakan kuah jew.
Ujie,
terima kasih.
Helen,
BalasPadamsilakan.
Azhafizah,
silakan cuba ye.