Mee Hoon Goreng dengan Daging

10:58 PG

Assalamualaikum, dan selamat pagi.
Selamat meneruskan ibadat puasa sunat 6 kepada yang sedang berpuasa. Moga sempurna amal ibadat kita sempena di bulan Syawal yang mulia ini.
Cuaca hari ini agak panas tapi sekali sekala awan kelihatan berubah warna menjadi gelap namun tidak lama kemudian kembali terang. Alhamdulillah. Maha Suci Allah yang menjadikan langit dan bumi serta seisi alam dengan peringatan agar kita sebagai makhluknya sentiasa bersyukur dan berfikir di sebalik segala rahmat yang diberi.

Mee Hoon Goreng dengan Daging
Ini cerita kelmarin pagi. Masak Mee Hoon Goreng dengan Daging untuk hidangan sarapan pagi. Barangkali agak lama Fuad tidak merasai air tangan ibunya, jadi setiap kali makan asyik disebut-sebut : Sedapnya! Rasa terharu sangat sebab tidak dapat dinafikan rupanya memang benarlah, air tangan ibu itu biar pun hanya masakan biasa-biasa saja, sentiasa dikenang anak-anak walau di mana mereka berada. 

Mee Hoon Goreng dengan Daging
Fuad suka makan lobak merah. Jadi Amie bubuh hirisan lobak merah dalam mee hoon goreng. Jom kita lihat resipinya di bawah ini:

1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk sehingga lembut - toskan
1 cawan hirisan tipis daging lembu
12 biji bebola daging - belah 2
1 cawan hirisan lobak merah
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan

Mee Hoon Goreng dengan Daging
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
2. Kemudian masukkan hirisan daging lembu. Masak sehingga lembut, dan tumisan pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan lobak merah dan bebola daging. Kacau rata.
5. Masukkan pula mee hoon, dan gaul sebati.
6. Taburkan garam / gula / perasa pilihan. Gaul lagi.
7. Padamkan api dapur.
8. Hidangkan Mee Hoon Goreng dengan Daging dengan taburan bawang goreng dan hirisan daun bawang.

Menu tambahan: Karipap pusing (frozen) Kak Yong's Cookies.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe