Kerabu Kupang Ala Thai

8:55 PTG

Jarang jumpa kupang di LD, terutama kupang ternak yang kulit warna hijau. Ada orang panggil kupang ini dengan nama siput sudu. Kalau kami ke sungai atau ke muara sungai tempat bertemunya air laut dengan air tawar, di situlah kami bersukaria mengutip kupang! Seronoknya suasana mengutip kupang beramai-ramai sampai kecut-kecut jari kaki dan tangan berendam dalam air! Itu cerita dulu, sewaktu anak-anak kami masih kecil dan ramai ahli keluarga masih berkumpul di kampung. Setelah MIL dan FIL kembali kepada-Nya, jarang benar dapat berkunjung ke anak sungai di hujung kampung!

Kerabu Kupang Ala Thai
Kalau banyak dapat kupang, Amie suka masak sambal kacang. Boleh makan dengan nasi himpit, Sedap sangat. Kiranya kupang jadi pengganti kerang, sebab di sini memang susah nak jumpa kerang. Gambar di bawah ini ialah gambar kupang yang kami beli di pasar. Beratnya 2 kg. Setelah direbus, buang kulit, sikit jew isinya.... ahaks!

Kerabu Kupang Ala Thai
Elok buat kerabu sahajalah, lepas tu ratah-ratah. Sedapkan? Jom lihat resipinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
2 kg kupang - rebus hingga masak - ambil isinya
1 cawan hirisan mangga muda
1/2 cawan hirisan lobak merah
1/2 cawan hirisan tomato - buang biji
7 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 pokok ketumbar - hiris halus
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula Thai
1/2 cawan jus limau kasturi
1/2 cawan kacang tanah goreng tanpa kulit - tumbuk kasar

Bahan tumbuk kasar:
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih

Cara:
1. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan kesemua bahan di atas.
2. Hiaskan dengan taburan daun ketumbar dan hirisan cili padi serta kacang tanah tumbuk.
3. Sedia untuk dihidangkan.

Kerabu Kupang Ala Thai
 Masam, manis, masin, pedas semua ada!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe