Ikan Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang

6:21 PTG

Jumpa lagi.
Kali ini ada Ikan Siakap Goreng Sos Cili Thai dari dapur Amie.
Masakannya sangat mudah, goreng dan tuang sos. Itu sahaja. Kalau suka boleh bubuh aksesori mengikut pilihan masing-masing. Oleh kerana anak-anak suka lauk begini, jadi Amie buat paparan juga. Memang nampak mudah, tapi kadang-kadang anak-anak terkial-kial juga memikirkan bagaimana cara penyediaannya. Kadang-kadang tertawa sendiri bila mengenang Abang Farid menelefon, bertanya bagaimana cara masak ikan sardin dalam tin. Bila sudah siap masak, katanya rasanya tak sama dengan yang Mommy masak. Mommy masak sedap, saya masak tak sedap.... ahaks!
Kena rajin belajar masak ye bang.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Amie gunakan sos cili Thai Maepranom cap ayam yang biasa digunakan sebagai pencecah keropok atau makanan lain. Rasanya dah sempurna, dah tak perlu nak tambah apa-apa lagi. Kalau nak tambah pun, bubuhlah hiasan atau bahan sampingan lain. Nak tambah masam boleh perahkan jus limau nipis atau lemon.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Fuad, setiap kali bercuti memang suka makan ikan. Katanya, rindu nak makan ikan. Fairuz pula lebih menyukai daging ayam. Firdaus memang kerja dia cari telur dadar! Macam-macam selera anak-anak kan?

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Hidangan tengahari kami, Ikan Siakap Goreng Sos Cili Thai, Hinava Udang, Petai Goreng, Terung Goreng dan Sambal Belacan Siam (Thai). 

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Ikan siakap yang Amie olah ini beratnya 600 gram, tapi tak muat goreng seekor dalam kuali. Pandai-pandaikan susun atur kedudukan kepala dan ekor... ahaks! Curah-curahkan saja minyak panas dengan sudip ke kepala dan ekor ikan. Alhamdulillah tak patah sewaktu Amie terbalikkan badan ikan. Untuk masakan begini, ikan siakap kenalah digoreng garing-garing, barulah sedap apabila meratah! Sebelum goreng, lumurkan dahulu dengan sedikit garam dan tepung jagung.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Wokey!
Ikan siakap goreng sudah nampak garing. Bolehlah angkat dan toskan dan kemudian pindahkan ke dalam pinggan ikan.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Mari kita carikan aksesori untuk ikan siakap goreng ini. Kita hias dengan:

  1. Hirisan mangga.
  2. Hirisan cili merah / cili padi.
  3. Daun pudina.
  4. Daun ketumbar.
  5. Daun bawang.
  6. Hirisan nanas.
  7. Hirisan bawang besar. 
Dan jangan lupa panaskan 1 cawan Sos Cili Thai Maepranom sehingga mendidih.


Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Ikan siakap goreng garing sudah dihias.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Sekarang kita tuangkan Sos Cili Thai Maepranom di atasnya. 

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Jika ada lebihan bahan hiasan, bolehlah taburkan lagi di atasnya.
Senang sangatkan nak sediakan Ikan Siakap Goreng Sos Cili Thai? Ini resipi Amie... hiks! Sekadar perkongsian untuk rujukan anak-anak yang suka sangat makan ikan goreng sos cili Thai.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Ikan Siakap Goreng Sos Cili Thai Maepranom sudah sedia untuk dinikmati.
Teman-teman ikan siakap goreng kali ini, termasuklah Hinava Udang.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Hinava Udang, sejenis hidangan tradisional masyarakat Kadazan Dusun.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Ada petai goreng.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Ada terung goreng.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
 Dan tidak ketinggalan Sambal Belacan Siam (Thai).

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Jemput makan.

Ikan  Siakap Goreng Sos Cili Thai & The Gang
Tukang buat air sudah sediakan satu jug jus nanas campur lemon.
Sekian.
Jumpa lagi.

4 comments

  1. Alahaiii...kecur dibuatnya..siakap tu bkn main besar jgk ya..

    BalasPadam
  2. Kamsiah,
    Ingatkan kuali tu dah cukup besar untuk goreng seekor ikan. Mungkin saiz ikan tu yg panjang kot.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe