Resipi Dumpling Goreng Inti Udang

10:26 PTG

Tiba-tiba teringin nak makan dim sum. Nak makan siew mai. Nak makan wantan. Nak makan dumpling.... ahaks! Sebelum PKP memang bolehlah bertebaran di merata tempat untuk singgah makan benda-benda ini semua, tapi bila duduk terkurung terbayang-bayang pula keenakan siew mai kukus pelbagai rasa. Main pilih-pilih saja mana yang berkenan di hari. 
Hari ini tak boleh nak pilih-pilih. Nak buat satu jenis pun beribu syukur sebab dapat menyiapkan hingga kulit dimsum yang terakhir.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Inilah dumpling goreng inti udang hidangan juadah berbuka puasa kami petang tadi.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Amie hanya sediakan sos cili Thai sebagai pencecah, dan habis semuanya masuk perut Firdaus! Petang tadi Firdaus hanya berbuka puasa dengan dumpling sahaja, tak usik nasi langsung!

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Amie hanya gunakan isi udang sahaja. Tidak campurkan dengan isi ayam seperti kebiasaannya. Udangnya pun Amie cincang sahaja, tidak kisar halus. Begitu juga dengan bahan-bahan yang lain seperti lobak merah, sengkuang, cenawan shiitake, bawang dan daun sup serta daun bawang. Semuanya dicincang kecil. Selepas Amie sagat sengkuas, Amie perah airnya supaya kering.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Bahan-bahan inti dumpling:
 400 gram udang basah - buang kulit - bersihkan - cincang
1 cawan lobak merah cincang halus
1 cawan sengkuang cincang halus - perah airnya
3 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - cincang halus
1 labu bawang besar - cincang halus
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 pokok daun sup + 1 pokok daun bawang - cincang halus
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar tepung jagung

Bahan lain:
kulit dumpling secukupnya
air untuk melekatkan kulit dumpling

Cara:
1. Gaulkan semua bahan hingga sebati.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Inti dumpling sudah sedia untuk digunakan.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
2. Ambil sekeping kulit dumpling. Letakkan satu sudu kecil inti.
3. Basahkan bahagian tepinya dan tutup inti dengan sebelah kulit dumpling.
4. Tekan sedikit supaya kedua-dua belah kulit melekat.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Demontrasi kulit dumpling yang terakhir... ahaks!

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang

 Bubuh inti ke tepi sedikit supaya nanti sedap dilipat.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Bubuh sedikit air di sebelah tepi kulit dumpling, separuh bulatan saja, tak perlu penuh bulatan.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Kemudian lipat. Tekan-tekan sedikit tepi kulit yang diletak air.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
5. Panaskan minyak dan goreng dumpling inti udang hingga kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan.
7. Sedap dimakan begitu saja, tapi lebih sedap kalau cecah dengan sos kegemaran.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Istimewanya inti dumpling ini sebab Amie bubuh cendawan shiitake. Wangi jew aromanya, ditambah pula dengan minyak bijan... walllaaaa!

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Menjelang waktu berbuka, Encik Suami buka tudung saji. Terkejut dibuatnya bila melihat selonggok dumpling goreng sedang menunggu di situ. Katany: Macamana nak habiskan begini banyak? Siapa yang nak makan?

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Bila tiba waktu berbuka puasa, Encik Suami sendiri tak berhenti menyuap dumpling goreng! Macam berlawan makan pula dengan Firdaus.

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
Inilah dumpling goreng yang Amie buat petang tadi. 46 ketul semuanya. Manalah Encik Suami tak terkejut! Amie fikir, selepas terawih bolehlah makan-makan lagi dumpling ini. Tapi, semuanya habis ketika disajikan waktu berbuka puasa!

Resipi Dumpling Goreng Inti Udang
 Jumpa lagi.

5 comments

  1. sedapnyaa, lama tak makan dimsum.

    BalasPadam
  2. Sedapnyaaaa. Tak pernah lagi try makan ni.
    btw saya singgah dan follow blog ni ya.
    Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    BalasPadam
  3. Kak Wawa,
    jemput.

    Seorang Syed,
    terima kasih, nanti saya kunjung ke blog ye.

    BalasPadam
  4. sedap dumpling tp tkpernh buat sdiri

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe