Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit

12:36 PTG

Cerita petang kelmarin yang baru sempat dijadikan entri.
Biasanya selepas selesai solat terawih, duduk sebentar menulis entri.
Malam tadi rasa tak berapa sedap badan. Mungkin letih. Mengantuk sangat. Jadi entri ditangguhkan pada hari ini.
Tiga empat malam sebelum ini, memang sebelum lelap mata akan menitiklah dua tiga titis air mata... mengenang dua anak bujang yang entah dapat pulang entah tidak ke LD. Pihak universiti sudah berusaha mengurus penerbangan, tapi ada sahaja halangannya! Sabar sahajalah dalam menempuh dugaan musim PKP dan serangan Covid-19 ini.
Dan malam tadi, tak sempat menitiskan air mata, terus terlelap sehingga tiba waktu sahur.... ahaks!


Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Cerita biasa sahaja.
Tentang juadah berbuka puasa.
Abang Farid suka minta kongsikan gambar hidangan berbuka puasa. Selalunya Encik Suami yang layan, sebab kita sibuk sediakan juadah di atas meja.
Bila Amie kata, kita buka puasa dengan nasi himpit, Encik Suami rasa terkejut!
Tak masak nasi ke? Tanyanya.
Masak mee hoon boleh? Kita tanya balik.
Boleh saja.
Inilah uniknya dalam sesebuah keluarga yang kadang-kadang berlainan selera. Amie suka makan nasi himpit, tapi Encik Suami tidak, dan lebih suka pulut seperti ketupat pulut dan lemang. Amie pun sebenarnya suka juga pulut tapi lepas makan akan sakit kepala! Itu yang tak berapa seronoknya.
Amie masak mee hoon sebungkus, tapi macam tak cukup pula, sebab Firdaus menambah berkali-kali...hiks! Katanya, mee hoon goreng sangat sedap. Memang Firdaus suka yang pedas, dan kebetulan pula Amie goreng mee hoon agak pedas. 

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam hingga lembut - toskan 
7 biji taro fisl ball - hiris
7 biji sotong ball - hiris
5 ekor sotong cumit - bersihkan - potong ikut suka
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos cili Thai
1 labu bawang besar - cincang
4 sudu besar minyak

garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 tangkai cili kering
7 biji cili padi
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak.
3. Kemudian masukkan sotong cumit, taro fish ball dan sotong fish ball. 
4. Tuangkan kicap lemak manis dan sos cili Thai.
5. Seterusnya masukkan mee hoon. Gaul sebati.
6. Taburkan garam / perasa pilihan.
7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Untuk lebih meriah, sewaktu menghidang taburkan dengan telur goreng hancur, hirisan daun bawang, bawang goreng, hirisan cili merah dan limau kasturi.

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Selain Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit, Amie goreng cucur udang. Memang senang sangatlah nak buatnya. Gunakan saja tepung cucur udang ADABI, kemudian tambahkan isi udang segar, daun bawang dan bawang besar cincang. 

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Bulan puasa pun cucur udang laku keras oooo!
Tak tahu berapa ketul Firdaus makan!

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Encik Suami dan Firdaus hanya layan mee hoon goreng, Amie dan Fairuz pula layan lebih-lebih nasi himpit! Kelmarin tukang buat air berehat dari tugasnya sebab Amie buat air nanas rebus. Lama tak minum air nanas rebus bubuh cengkih, kulit kayu manis dan daun pandan. Sedap hirup hangat-hangat!

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
 Nasi himpit makan dengan rendang daging rusa dan sambal goreng daging lembu. 

Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
Kadang-kadang tak terfikir nak hidangkan menu apa untuk juadah berbuka puasa. Bila dah susun atas meja jadi banyak pula :

  1. Mee Hoon Goreng Pedas dengan Sotong Cumit
  2. Cucur Udang
  3. Nasi Himpit
  4. Rendang Daging Rusa
  5. Sambal Goreng Daging
  6. Air Nanas Rebus



2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe