Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi

11:49 PG



Jom buat kudap-kudapan daripada kacang gajus.
Kacang gajus goreng merupakan salah satu hidangan wajib di antara pelbagai biskut dan kuih-muih raya. Senang sangat nak sediakan kudapan ini. Kacang gajus boleh digoreng dengan minyak, boleh juga dipanggang. Selain penggunakan minyak masak, Amie juga pernah goreng gunakan marjerin. Oleh kerana marjerin sudah ada rasa masin, jadi tak perlu tambahkan garam lagi. Tapi terpulang ikut citarasa masing-masing. 
Kak Yong's Cookies, sifu masak-masak kami cadangkan goreng kacang gajus dengan menggunakan minyak sapi.
Wokey! Satu saranan yang sangat baik. Mari kita cuba.

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
Inilah hasilnya kacang gajus yang digoreng dengan menggunakan minyak sapi. Amie tambahkan bawang putih dan daun kari serta perasa Maggi Cukup Rasa. Untuk resepi kacang gajus Amie yang lain, boleh klik di sini: Kacang Gajus Buat Kudapan. Untuk resipi kali ini, kita semak di bawah ini:

Bahan-bahan:
1 kg kacang gajus - bilas - toskan - jemur hingga kering
1 labu bawang putih - kisar kering
4 pelepah daun kari
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
100 gram minyak sapi

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
Kalau nak tumbuk bawang putih pun boleh, tapi nanti hasilnya setelah kacang gajus masak digoreng seperti ada serdak-serdak gelap. Daun kari itu Amie biarkan begitu saja. Apabila digoreng bersama kacang gajus, di akhirnya daun kari ikut hancur. Yang penting kita dapat aromanya.

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
 Amie gunakan 100 gram sahaja miyak sapi ini.

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
Kacang gajus dibilas dalam penuras atau bekas penapis terlebih dahulu, dan kemudian ditoskan. Seterusnya jemur di bawah cahaya matahari sehingga kering. Tentang menjemur hingga kering kacang gajus ini, terpulanglah ikut cara masing-masing. Ada yang bilas, tos dan goreng. Kalau Amie, memang Amie jemur dulu.
Amie teringat cerita kawan Amie beberapa tahun lalu tentang kacang gajus gorengnya. Katanya 2 hari dia masak tapi kacang gajus tak menjadi seperti yang diharapkan. Setelah digoreng, kacang gajusnya masih lembut walaupun digoreng lama dalam kuali. Keesokan harinya dia panggang pula, tetapi lembut juga. Setelah disiasat oleh kawan-kawan, rupanya kawan kami tu cuci kacang gajus dengan cara merendam, dan kemudian baru ditos. Mungkin proses rendamannya agak lama, jadi kacang gajus pun masuk air! Kami ketawa tak berhenti mendengar ceritanya! Dari situ, ada cadangan kawan yang lain, sebelum digoreng elok jemur terlebih dahulu kacang gajus tersebut.

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
Cara:
1. Masukkan kacang gajus yang sudah kering tadi ke dalam sebuah bekas. Gaulkan dengan bawang putih, daun kari dan perasa.
2. Panaskan minyak sapi. Masukkan kacang gajus.
3. Gunakan api perlahan. Kacau selalu supaya masak sekata.
4. Setelah kacang gajus berwarna keemasan, bolehlah angkat dan toskan.
5. Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi
Inilah Resipi Kacang Gajus Goreng dengan Bawang Putih, Daun Kari dan Minyak Sapi.

3 comments

  1. Sedap Tu Amie..
    Menghadap TV tak sedor dah habis sebalang 🤭😁

    BalasPadam
  2. favourite ni kacang gajus. Kalau buat macam ni lagilah menghadap tak berhenti makan. tapi tu lah kan, harga kacang gajus boleh tahan mahal juga. huhu

    BalasPadam
  3. Cahayahidupku,
    betul sangat.... jangan lupa sebotol minuman kosong heheee.

    Azhafizah,
    sedapkan, harga gajus pun tak menentu sekarang ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe