Berbuka Puasa dengan Mee Goreng Tom Yam

8:32 PTG

Bertemu lagi dengan paparan ringkas, cerita di bulan puasa.
Hari ini masak Mee Goreng Tom Yam. Fairuz sediakan jus nanas. Itu menu utama berbuka puasa kami pada hari ini. Alhamdulillah.

Mee Hoon Goreng Tom Yam
Bahan-bahan:
600 gram mee kuning - rendam 5 minit - toskan airnya - bilas lagi sekali dan toskan lagi
2 kiub perencah tomyam Knoor - hancurkan dan bancuh dengan setengah cawan air.
1 cawan isi udang
1 cawan hirisan sotong
10 biji bebola salmon - belah 41 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - buang urat belakang dan ramas
1 biji tomato - hiris nipis
2 pokok sawi - potong-potong
1 cawan hirisan kobis
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili Thai
1 sudu kecil sos ikan
4 sudu besar minyak

Bahan kisar:
7 tangkai cili kering (jika ingin lebih pedas, tambahkan cili padi)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besa
1 biji tomato saiz sederhana besar

Mee Hoon Goreng Tom Yam
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik minyak.
2. Masukkan serai dan bancuhan perencah tom yam. Biarkan masak mendidih hingga kuah menjadi sedikit pekat.
3. Masukkan udang, sotong, bebola salmon, kobis dan sawi. Masak sehingga udang bertukar warna.
4. Kemudian masukkan mee kuning, daun limau purut, hirisan tomato, kicap manis dan, sos ikan dan  sos cili Thai.
5. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
6. Hidangkan dengan bahan hiasan taburan yang disukai.
Sate Ayam

 Ada juadah sampingan, sate ayam. Fairuz pesan daripada kawan setaman.

Kentang Goreng
Firdaus minta pegedil kentang lagi. Amie agak letih sebab menjelang petang baru selesai urusan di bank. Amie gantikan dengan kentang goreng.

Lamb Burger
Dan, tidak ketinggalan lamb burger.

4 comments

  1. Alhamdulillah sedap2 semuanya
    selamat berbuka puasa

    BalasPadam
  2. Sedapnya mee goreng tomyam..tak pernah cuba..tapi kalau tomyam confirm sedap!

    BalasPadam
  3. Sue,
    terima kasih... jemput!

    Warisan Petani,
    jemput Wak.

    Azhafizah,
    memang sedap, penuh rasa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe