Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh

9:14 PTG

Jemput buka puasa, makan nasi berlauk Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh. Mana dapat daging rusa salai? Kena buat sendirilah.... ahaks! Walaupun orang kata caranya tak kena, tapi sekurang-kurangnya dapatlah juga menikmatinya. Maklumlah, proses menyalai bukannya mudah tanpa adanya dapur tradisional dengan kayu api dan juga sabut sebab kalau menyalai ini yang penting ada asap dan hasil daging salai mesti ada rasa asap pula! Kita pun tak ada kayu manggis atau kayu getah atau arang untuk dijadikan bahan api. Melihat Encik Suami sibuk membaiki kereta, tak sampai hati pula nak minta tolong keluarkan dapur arang dan pemanggang yang tersimpan dalam stor di belakang rumah. Akhirnya kita pun usaha sendiri ala-ala menyalai di dapur gas.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Hasil masakan daging rusa salai.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Amie gunakan 500 gram daging rusa. 
Perap seketika dengan garam dan sedikit serbuk kunyit.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Amie gunakan kuali ajaib. Letak daun pisang di bawahnya dan gunakan api paling perlahan. Kemudian susun daging rusa di atasnya.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Yang memenuhi dapur hanya aroma daun pisang bercampur daging rusa. Memang tak ada asap!

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
 Balik-balikkan daging rusa supaya masak sekata.
Daging rusa ini warnanya merah muda pucat, menandakan ia daging muda.
Amie salai lebih kurang 2 jam.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Daging rusa sudah siap disalai.
Bolehlah kita masak menggunakan bahan pilihan mengikut selera.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Bahan-bahan:
500 gram daging rusa salai - hiris tipis
15 biji belimbing buluh - belah 2 jangan putus
2 batang serai - diketuk 
1 keping asam gelugor 
800 ml santan cair
300 ml santan pekat
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
25 biji cili padi kampung warna hijau
3 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara memasak:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, diikuti dengan bahan kisar, serai dan daging rusa salai.
2. Masak sehingga kuah mendidih dan daging rusa salai menjadi lembut.
3. Kemudian masukkan asam gelugor.
4. Tuang santan pekat dan masukkan belimbing buluh serta garam / perasa pilihan.
5. Terus kacau kuah supaya tidak pecah minyak.
6. Apabila kuah mendidih, keluarkan asam gelugor dan padamkan api dapur.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh sudah siap terhidang untuk dinikmati!

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Rezeki kami petang tadi, sedang masak di dapur jiran sebelah hulur satu jug minuman jus honey dew campur biji selasih.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Fairuz pula baru selesai mengisar nanas untuk dibuat jus minuman berbuka puasa kami. Belum bubuh ais lagi tu! Jadi, hari ini kami berbuka puasa dengan dua jenis minuman. Alhamdulillah.

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Firdaus pula, bila dengar daging salai rusa tak mahu dia makan. Dia senaraikan lauk pilihannya, telur dadar, ikan tudung periuk goreng dan sambal tumis! Wokey! Semuanya siap sebelum berbuka. Dan seperti biasa, sebaik sahaja kedengaran azan Maghrib, cepat-cepat si kecil itu menadah tangan mengimamkan bacaan doa makan!

Daging Rusa Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh
Sekian, coretan tentang daging rusa salai. Sekadar menambah ilmu tentang proses menyalai daging yang diamalkan sejak zaman prasejarah untuk mengawet  makanan yang kaya dengan protein supaya boleh disimpan lama sekiranya tidak digunakan.

5 comments

  1. Pernah mkn daging rusa masa outstation ke sabah.. Sedap tp menu daging rusa salai xpernh mkn

    BalasPadam
  2. Wah tak pernah try lagi mkn daging rusa ni. Nyum nyum nyum

    BalasPadam
  3. Mama Tisya,
    daging rusa salai buat sendiri, sebab teringin nak makan.

    Ina,
    mari sini datang LD, boleh kita jamu daging rusa.

    BalasPadam
  4. Lama tak makan daging rusa. sedap dan lembut.suka makan daging rusa salai masak lemak. tapi harga dia boleh tahan juga.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe