Kuih Kasturi @ Kesturi

9:00 PTG

Kuih ini memang terkenal dari dulu lagi. Rasanya lemak-lemak manis, kombinasi kacang hijau, gula dan kelapa parut. Ada juga yang membuat kuih ini tanpa mencampurkan kelapa parut. Namun disebut juga dengan nama kuih kasturi. Sepanjang pengamatan dan pengalaman Amie, ada dua cara penyediaan kuih kasturi ini. Yang pertama, setelah kacang hijau menjadi pecah dan lembut di dalam periuk, angkat dan buangkan air rebusan. Kemudian masukkan kelapa parut dan gula. Seterusnya gaul hingga kering. Disejukkan dan selepas itu barulah dibulat-bulatkan dan dileperkan. Cara kedua ialah, setelah kacang hijau pecah dan lembut, toskan airnya. Kacang hijau tadi tidak diletakkan kembali di atas api dapur sebaliknya dimasukkan ke dalam bekas lain, ditambah kelapa parut dan juga gula. Kemudian digaul rata untuk dibulat-bulatkan dan dileperkan.
Walaupun cara penyediaannya agak berbeza, namun bahan yang digunakan tetap sama dan berakhir dengan hasil kejadian yang sama!
Itulah dia kuih kasturi, dengan kata lain kuah kacang. Ada yang memanggilnya cucur kacang hijau, kuih rengas dan kuih gendang rengas.
Dalam Kamus Dewan ejaan sebenar kuih kasturi ialah 'kesturi'.

Kuih Kasturi @ Kesturi
Amie buat satu adunan kuih kesturi tetapi hanya gunakan separuh sahaja. Selebihnya Amie simpan untuk dijadikan inti kuih bom.  Cara Amie tidak ada cara lain selain cara kampung saja... ahaks! Guna sukatan cawan, dan bukannya guna timbangan. Dan Amie juga gunakan kaedah toskan kacang hijau yang sudah pecah dan lembut, kemudian gaul dengan kelapa parut dan juga gula. 

Kuih Kasturi @ Kesturi
 Inilah rupa kacang hijau yang direbus hingga pecah dan lembut, kemudian ditoskan airnya. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 cawan kacang hijau - rendam selama 2 jam - rebus hingga pecah dan lembut - toskan
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
minyak untuk menggoreng

Kuih Kasturi @ Kesturi
 Cara:
1. Dalam sebuah bekas, campurkan kacang hijau, kelapa parut, gula pasir, tepung gandum dan garam. Gaul sebati.
2. Biarkan adunan menjadi sejuk.
3. Ambil adunan sebesar bola ping pong, dan bulatkan. Kemudian leperkan.

Kuih Kasturi @ Kesturi
 Ini dia adunan kuih kesturi yang sudah sedia untuk digoreng. Sekarang kita sediakan pula adunan tepung untuk menyalutnya sebelum digoreng.

Kuih Kasturi @ Kesturi
 Bahan-bahan:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
setitik pewarna kuning telur

Cara:
Adun semua bahan di atas dengan menggunakan hand whisk.

Kuih Kasturi @ Kesturi
 Seterusnya panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng tenggelam kuih kesturi. Setelah minyak panas, ambil sebiji kuih kesturi dan celup ke dalam adunan tepung dengan menggunakan sudu. Amie hanya goreng lima ketul sahaja untuk sekali gorengan. Berikan ruang untuk kuih keturi bernafas sehingga masak sempurna di dalam kuali. Apabila kulit kuih kesturi kelihatan berwarna keemasan,m bolehlah angkat dan toskan.

Kuih Kasturi @ Kesturi
Sekian.

2 comments

  1. kuih legend ni kak Amie, saya suka nak buat kuih ni tapi tulah..budak-budak sekarang tak reti sangat makan kuih macam ni..

    BalasPadam
  2. sedapnyaa. kuih ni pagi2 biasa ade jual..
    dah lama tak makan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe